„Žene u crnom“ traže da se kazne odgovorni za mučenje hrvatskih civila i vojnika u Sremskoj Mitrovici!!!

2
3864

Organizacija „Žene u crnom“ saopštila je večeras da je Srbija povodom 29. godišnjice zločina u Vukovaru dužna da utvrdi odgovornost vrha bivše JNA „za oružani napad na Hrvatsku“ i pokrene sudske postupke za „zločin urbicida u Vukovaru“, „utvrde punu istinu“ o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji.

U saopštenju, ta organizacija je navela da treba pokrenuti i sudske postupke za osnivanje „logora i za ubijanje i mučenje“ hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Pišu da Srbija treba da uvaži zahtev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama i da pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osudjenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

„Ukoliko se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja da opravdava rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenih u ratovima devedesetih godina prošlog veka ne sme da bude sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci ne smeju da izbegnu moralnu, političku i krivičnu odgovornost. To je preduslov pravednog mira i regionalne stabilnosti“, dodaje ta organizacija.

Žene u crnom su podsetile da je 25. septembra 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“, da je veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u „rušilački pohod“ na Vukovar i da je taj, jedan od „najsramnijih događaja“ u istoriji Beograda, prekriven „zavetom ćutanja i poricanja“.

Pišu da je Vukovar 1991. bio 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, da je tokom opsade Vukovara počinjen ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada.

Ta organizacija će sutra organizovati mirovnu akciju u crnini i ćutanju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

danas.rs

2 COMMENTS

  1. disgusting! if you had any brains you would stop this Soros sponsored illegal criminal group ‘zene u crnom’ from ever appearing in public again with their lies, criminals like them should be in jails not in the news! stop telling the truth about what Croats did to Serbs in WW2 as well as in 1990’s, we are not interested in what Serbs did to them at all! lets talk a bit more about Jasenovac and less about this illegal Soros organization! there is a reason why Soros was expelled from his own country (Hungary) when are Serbs going to grow some balls and some brains and stand up for themselves as well as for the truth! why is this illegal organization allowed freedom of going around in front of the world and lying in the middle of Serbia about Serbs??? why aren’t we doing the same to jews for Palestine? what about Nazi Germans and what they did? what about terrorists US and UK and their crimes? JAIL SOROS! JAIL FOR CRIMINALS ‘ZENE U CRNOM’ ! SCUM!

  2. Zene u crnom, zalim za svakom zrtvom ratova , sa bilo koje strane . Ali obidjite jednom sva sremska sela , od Jamene do Grgurevaca i zapalite svece nevinim civilima pobijenim od strane Hrvata i Nemaca . Bas u Sremskoj Mitrovici streljan je Sava Sumanovic sa hiljadama Srba bas od strane Hrvata ! Sram vas bilo !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here