Ovčarstvo se vraća na Frušku goru

0
1124

Ovčarstvo se vraća na obronke Fruške gore. Po svemu sudeći, pašnjaci će ponovo biti kao u prošlosti.

Ono na čemu ovčari će raditi u narednom periodu jeste obezbeđivanje što boljeg genetskog materijala, ali naravno i povećanje broja grla.

Ovčarstvo na Fruškoj gori je jedan od potencijala koji je ranijih godina bio zapostavljen iako je reč o profitabilnom poslu koji može da omogući pristojan život na selu. Preduslov za to je genetski materijal ovaca jer kvalitetno poreklo garantuje dobro stado.

Ipak, sve više mladih se u selima širom Fruškogorja vraćaju starom običaju odgoja ovaca. Slično je i u Ležimiru u porodici Vlaškalić, koja trenutno ima 60 grla, a cilj im je da dođu do što boljeg kvaliteta u oborima. Iz tog razloga kupuju i prvoklasna grla za priplod.

U Udruženju ovčara kažu da je od izuzetne važnosti i sama edukacija i redovno informisanje o novim načinima odgoja. O tome će reči biti na godišnjoj skupštini odgajivača ovog Udruženja gde će se postaviti ciljevi za dalje, do kraja ovog meseca.

Cene se kreću po kilogramu od 280 do 300 dinara, što smatraju korektnom cenom, međutim, problemi se najčešće javljaju kod naplate, koja je spora. A upitani za poslove koji prate ovo zanimanje, kao što je prodaja vune, ovčari kažu da za sada nemaju interesa.

(S. Budimir)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here