Zašto je bitan MAGNEZIJUM za organizam

0
99

Minerali su bitni elementi za funkcionisanje organizma. Magnezijum spada u esencijalne elemente. Učestvuje u više od 300 biohemijskih reakcija u organizmu. Pomaže funkcionisanje nervnog sistema, mišićnim funkcijama, održava kosti jakima, ojačava imuni sistem.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Takođe ima ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Dijete koje sadrže dosta proteina, vitamina D i kalcijuma zahtevaju i povećan unos magnezijuma.

Oko 60% magnezijuma se nalazi u skeletu, a 27% u mišićima, dok se ostatak nalazi u drugim ćelijama. Normalan nivo magnezijuma u organizmu poboljšava san i koncentraciju.

Deficit magnezijuma u organizmu se češće sreće kod alkoholičara, osobama sa digestivnim problemima, starijih ljudi i kod dijabetičara. Međutim i kod zdravih osoba može da dođe do deficita, a procenjuje se da svaka četvrta osoba na svetu ima manjak ovog elementa u organizmu.  Simptomi koji mogu biti znak nedostatka magnezijuma u organizmu su: gubitak apetita, glavobolja, povraćanje, slabost i malaksalost. Odrasla zdrava osoba treba da unese od 300 do 420 mg magnezijuma u toku dana.

Koje namirnice sadrže najviše magnezijuma?

Dok desetak namirnica sadrži visoke količine magnezijuma, on se nalazi u većini namirnica. Dobri izvori magnezijuma su leguminoze, spanać, orašasti plodovi, semenke, beli luk, avokado, banana, sušene kajsije, mleko, proizvodi od soje, brokoli, ovsena kaša, kukuruz šećerac.

Koliko će se magnezijuma apsorbovati u organizmu zavisi od količine kalcijuma, vitamina D, organa za varenje, funkcije bubrega i od još nekih faktora. Apsorpciju ometaju kafa, čaj, fosforna kiselina, oksalna kiselina, fitinska kiselina.

Ukoliko vam doktor nije prepisao uzimanje suplemenata magnezijuma, odlučite se za konzumiranje namirnica koje su bogate ovim mineralom, a izbegavajte suplementaciju.

 

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here