6 praktičnih saveta za organizaciju renoviranja stana

0
982

Promena rasporeda nameštaja je nešto što mnogi ljudi često primenjuju, kako bi osvežili prostor u kome borave – što je zaista sjajno. Na taj način, bez mnogo truda i ulaganja možemo dobiti ‘’novi životni prostor’’ u samo nekoliko poteza. 

Međutim, posle nekog vremena neophodno je i renovirati stan, mnogi elemnti su oštećeni, izbledeli, zastareli i treba ih obnoviti kako bi stan dobio novi sjaj. Renoviranje stana može veoma pozitivno uticati na ukućane i njihov život, obnovljeno okruženje može imati za posledicu bolje razmišljanje i prijatniji osećaj, zato je izuzetno poželjno renovirati stan kada za to dođe vreme.

Za ovakav poduhvat su potrebni pre svega vreme i trud, set osnovnog kućnog alata, set pneumatskog alata koji će vam uvek biti pri ruci i naravno sav potreban materijal, u zavisnosti od toga koje delove stana želite da renovirate. U nastavku teksta saznajte na koji način je najbolje da pristupite pojedinim segmentima renoviranja i kako da svoj plan sprovedete u delo.

#1 Isplanirajte budžet za renoviranje i odredite prioritete

Pre svega je važno da napravite listu prioriteta. Postavite sebi pitanje: šta je važno, a šta manje važno? Najvažnije i najhitnije stvari će imati prednost pri raspodeli budžeta, zato je važno da prvo njih odredimo. 

Zatim, procenite koliki vam je realan budžet kojim raspolažete, pritom vodite računa da ne potrošite sav novac na planirano renoviranje, već sačuvajte nešto novca i za neplanirane troškove koji obično iznose oko 10-15% ukupnog budžeta.

Kada imamo na papiru listu prioriteta i ukupan budžet kojim raspolažemo, možemo okvirno proceniti koliko bi svaka stavka koštala, a potom i raspodeliti iznos koji je predodređen za renoviranje. Sve stavke koje su ostale ‘’ispod crte’’, odnosno za koje nije bilo novca, možete odložiti za sledeći put ili obezbediti novac za njih na račun drugih stavki sa spiska.

#2 Stavite na papir plan akcije za renoviranje

Finansijski deo je isplaniran i sada treba da napravimo novu listu, na kojoj ćemo stavke za koje se našlo novca, da stavimo u red za renoviranje. Ovo je veoma važan korak, jer ako se pojedini delovi stana renoviraju ranije nego što bi trebalo, može doći do komplikacija.

Plan akcije možete prilagoditi, u zavisnosti od vaših želja i potreba, tako da određeni delovi stana budu predviđeni za renoviranje u najpogodnijoj fazi.

#3 Obavite prvo grube reparacione radove

Svakako je važno prvo obaviti onaj najgrublji deo posla, koji se sastoji od bušenja zidova, zamene prozora ili vrata i tome slično. Od grubih radova, stan se može privremeno pretvoriti u pravo gradilište, ali ukoliko ih sve obavite na vreme, kasnije ćete imati slobodu da se bavite finesama i detaljima.

Biće vam potrebna bušilica, brusilica i sličan alat kako bi obavili ovaj deo posla samostalno, ali ukoliko bude potrebna primena ozbiljnijih zahvata, razmislite o angažovanju profesionalaca.

Proverite unutrašnje instalacije, elemente u kupatilu zamenite novim i provedite kroz zidove sve nove vodovodne i električne instalacije koje ste želeli. Kada sve funkcionalnosti dovedete u red, možete početi sa ulepšavanjem stana. 

#4 Renoviranje poda i postavljanje pločica

Renoviranje poda takođe može biti jedan od grubljih radova, pa je dobro obaviti ga što pre. Ukoliko planirate zamenu celokupnog poda, razmislite koji tip poda bi bilo najbolje da odaberete, jer svaki određeni tip sa sobom nosi različite visine troškova, umeće i vreme. 

Zamena parketa je zahtevan proces, naročito sa aspekta umeća postavljanja, tako da bi trebalo da računate da će verovatno biti potrebno angažovati majtore za taj posao. Postavljanje pločica u kuhinji ili kupatilu je nešto manje zahtevno, ali za mnoge od nas takođe preteško za samostalno sprovođenje. 

Ako vam se neki od navedenih načina čine suviše komplikovani, neka od jednostavnijih rešenja su postavljanje laminata ili lakiranje parketa. Mogu biti značajno jeftiniji, a osvežiti ambijent podjednako dobro kao navedena skuplja rešenja.

#5 Krečenje možete obaviti samostalno

Krečenje stana zapravo može biti jako zanimljivo, ako ga obavljate u samostalnoj režiji. To je jednostavan posao, za koji vam je potrebno nekoliko valjkova, četki, kanti za farbu, merdevine i naravno dosta najlona. Najlon može biti tanji ili deblji, ali samo je važno da zaštiti nameštaj i tek renoviran pod. 

Pažljivo odredite boje koje ćete koristiti za krečenje, jer mogu imati značajan uticaj na mnoge aspekte života.

Krečenjem privodimo renoviranje stana kraju, jer sada imamo obnovljene sve funkcionalne delove. Zidovi, plafon i pod su renovirani i može početi bavljenje detaljima i zamenom određenih delova nameštaja.

#6 Zamena polica i nameštaja – finalni radovi

Finalni radovi bi trebalo da se odnose na preuređivanje, zamenu ili raspored nameštaja. Bilo bi dobro da je ovaj korak predviđen još na početku, kako bi svi prethodni radovi bili prilagođeni ovoj nadolazećoj izmeni.

Poslednji korak ne podrazumeva samo nameštaj, već i belu tehniku i sve druge objekte koji se mogu naći u kući. 

Preporučujemo vam da iskoristite trenutak i nabavite malo dodatnog materijala i alata, pa svoj stan obogatite novim policama, radnom površinom ili drugim jednostavnim komadima nameštaja kojima ćete se naročito ponositi.

Na kraju, ne zaboravite da uživate u procesu renoviranja. Iako budete nailazili na razne poteškoće ili nepredviđene troškove i prepreke, budite usredsređeni na cilj i sprovedite svoj plan do kraja. Vaš dom će zablistati u novom sjaju, a svi ukućani će na kraju biti srećniji i zadovoljniji. Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i dao konkretne savete za organizaciju renoviranja stana.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sandra Stanojković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here