AFERA prodaje doniranih lopti ili ZLOUPOTREBA DECE u političke svrhe?!

0
1771

Senku na ovogodišnju Dečju nedelju, manifestaciju koja se tradicionalno održava u našem gradu, pored slučaja vršnjačkog nasilja u OŠ “Sveti Sava”, naneli su i aktivisti lokalnog udruženja “Grad za sve nas” svojim, pomalo trapavim, ali u svakom slučaju malicioznim, pokušajem otvaranja afere u vezi podele lopti mitrovačkim školama.

Da podsetimo, lokalna samouprava je početkom oktobra, iz donacija, podelila školama određenu količinu lopti za funkcionisanje nastave fizičkog vaspitanja. I upravo su u tome odbornici “Grada za sve nas” – videli problem.

Po njihovoj tvrdnji, u škole su, pored doniranih lopti, stigli i računi za njih, a školska rukovodstva su namirenje neplaniranih troškova brže-bolje prebacila na račun roditelja. Kao naročito sumnjivo lice u celoj toj priči apostrofiran je Nemanja Crnić, teolog u pokušaju, neuspeli otporaš i sadašnji sekretar Sportskog saveza grada.

Odbornicima bivše vlasti, iako se među civilizovanim ljudima poklonu u zube ne gleda, zasmetala je izvesna slovna greška na loptama, a čak su, reklo bi se besramno, postavili i pitanje njihove ekološke ispravnosti. Doduše, o poluprečniku, površini sfere i Arhimedovoj konstanti lopte nisu otvarali raspravu, ali su zato javnost obavestili da se kompanija koja je, po njima, prodala lopte – bavi prometom kafe, pića i duvana.

Dan nakon otvaranja afere na internet stranici udruženja “Grad za sve nas”, lokalna samouprava je objavila saopštenje za javnost u kojem je potvrđeno da nije bilo ni reči o prodaji pomenutih lopti, već da je u pitanju donacija vlasnika preduzeća COA AIR DOO iz Petrovca na Mlavi.

“Ugovor o donaciji je sklopljen sa Gradskom upravom za obrazovanje, na osnovu kojeg su lopte dodeljene osnovnim i srednjim školama, uz propisanu otpremnicu.”- navodi se, pored ostalog, u tom saopštenju.

Takođe, navedeno je i da odbornici “Grada za sve nas”, u svom neznanju, zlonamerno pogrešno informišu javnost, otpremnice (koje prate robu) nazivajući računima/fakturama, kao i da su lopte podeljene školama bez ikakvih preduslova ili plaćanja.

Sve je to, u svojoj pisanoj izjavi, potvrdio i zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić:

U pitanju je donacija, niko nema obavezu plaćanja. Deca su dobila lopte, nije bitno da li su kineske i koja vrednost je iskazana na otpremnici. Donator nije proizvođač lopti nego se bavi skroz drugom delatnošću. Lopte je pribavio (kupio, dobio…nije bitno) i potom poklonio školama Mitrovice (uz prateću otpremnicu), ne želeći da navede razlog donacije i ne želeći da to medijski bude ispraćeno, ali sve to sada, zbog raznih političkih interesa preko leđa dece, ipak dobija i medijsku ispraćenost.“- navodi Samardžić.

Iz svega, jasno je da to što se donator, preduzeće COA AIR DOO, ne bavi proizvodnjom lopti – nikom normalnom ne bi trebalo da bude sporno. Poklon mogu da daruju svi, bez izuzetka i bez obzira na zanimanje kojim se bave. Uostalom, i sami odbornici “Grada…”, kada su uhvaćeni da primaju odborničke dodatke iako su pred izbore obećali da će ih se odreći, obećali su da će novac dobijen na taj način darivati u humanitarne svrhe i niko tada nije postavljao pitanje čime se oni, u profesionalnom smislu, bave.

E sad, to što javnost nije imala prilike da sazna da li su njihovi odbornički dodaci zaista završili u skladu sa obećanjem (a reč je o, do sada, preko 1,5 miliona dinara) – druga je priča i njome se trenutno nećemo baviti.

Najzad, aktivisti “Grada…” objavili su, tokom vikenda, na društvenim mrežama Otpremnicu/Račun, koja bi, po njima, trebala da bude dokaz afere sa loptama. Ako je reč o validnom dokazu, onda je to svakako odlična vest!

Upravo bi to mogla biti prelomna tačka u ovom zamešateljstvu. Ako neko poseduje dokaz da je učinjeno krivično delo, DUŽAN je da to prijavi Tužilaštvu, da stručna lica utvrde o čemu se radi. U suprotnom, sam čini krivično delo prikrivanja!

Upravo iz tog razloga, lokalna javnost očekuje da odbornici “Grada za sve nas” svoja saznanja, umesto šarlatanske halabuke na Fejsbuku, podnesu nadležnoj instituciji u formi obaveštenja o sumnji na učinjeno krivično delo ili, u suprotnom, da umuknu i prestanu da koriste decu za svoje prljave političke igre.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here