Arheološka otkrića u Sremu koja su obeležila 2022. godinu

0
1170

U moru informacija i senzacionalističkih naslova, vesti o važnim arheološkim otkrićima se sve ređe pronalaze, zbog čega blaga skrivena pod zemljom ostanu nezapažena. Na sreću, za ljubitelje arheologije administratori fejsbuk stranice “Archeoserbia” sastavili su spisak najzanimljivijih otkrića tokom minule godine u našoj zemlji. Među njima, dva značajna lokaliteta otkrivena su na području Srema.

Po obimu najveći poduhvat, sa istraženom površinom od oko 56.000 kvadratnih metara, bio je niz otkrića iz različitih razdoblja od praistorije do srednjeg veka na trasi budućeg autoputa Šabac-Ruma, na lokalitetu Ayine njive, Brajkovo 2 u selu Klenak. Posebno je značajno otkriće glinenih modela košnica, koje pripadaju Starčevačkoj kulturi iz vremena neolita, a koji su stari između 7500 i 8000 godina. Lokalitet čini posebno interesantnim pet grobova vinčanskih ljudi, jer je za čitav vek na brojnim nalazištima pronađeno tek oko 120 skeleta. Pronađeni su ostaci brojnih kuća Vinčanske kulture, takođe iz doba neolita, a u njima su otkriveni ostaci peći, kao i glinene figurine ljudi i životinja.

Takođe, na trasi drugog auto puta, od Kuzmina ka Rači, nađeni su ostaci srednjovekovnog manastira i nekropole sa 190 grobova u blizini ušća reke Bosut u Savu, a otkriveni su tokom izgradnje auto-puta, na lokalitetu u selu Višnjićevo. Arheolozima je to nalazište poznato već desetak godina, ali do sada nije bio istražen. Otkriveni zidovi pripadaju srednjovekovnoj crkvi dužine 30 metara, a stručnjaci veruju da se možda radi o manastiru Svete Anastazije, koji se na tom prostoru pominje u nekim mađarskim izvorima iz 13. veka.

Iz rimskog perioda otkriveni su ostaci velikog privrednog kompleksa za skladištenje i preradu žita, potom tri olovne ikone Podunavskog konjanika, kao i rimski novac, alat, oružje i predmeti za svakodnevnu upotrebu. Iskopavanja se sprovode uz primenu novih tehnologija, pa osim klasičnog terenskog rada koriste se dronovi, fotogrametrija, 3D modelovanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here