DINARSKA ŠTEDNJA: Započnite biznis na zdravim temeljima

0
537

Započinjanje novog posla zavisi od ideje, ali i od finansijskih sredstava koje se moraju posedovati da bi se ona realizovala. U tome vam svakako može pomoći dinarska štednja koja je najbolji način finansiranja svih rashoda pa i troškova vezanih za biznis i poslovanje.

Šta je to dinarska štednja? Zašto baš nju odabrati? Zašto je ovo najbolji izvor početnog kapitala?

Ako imate ideju i želite da se oprobate u poslovanju, odmah započnite sa štednjom. Sami stvorite novac koji vam je potreban, koji će vam svakako dobro doći tokom prvih nekoliko godina poslovanja, ali i kasnije, kada se biznis razvije i postane stabilan.

Dinarska štednja je najtraženiji oblik bankarske štednje

U našoj zemlji već godinama postoji stabilan rast štednje u bankama, a naročito dinarske štednje koja ima najvišu kamatu. Razlog za toliko poverenje jeste najveća stopa prinosa, ali i druge pogodnosti:

  • Dinarska štednja čuva svoju vrednost,
  • Nema troškove kursnih razlika,
  • Osigurana je od strane države

Dinar je stabilna valuta koja nema velike oscilacije vrednosti iako je globalna kriza poljuljala sve ekonomije sveta. To znači da će deponovan novac vredeti i kada se podigne sa štednih računa pa je oročena štednja apsolutno bezbedna.

Dinarska štednja može odmah da se troši i nema potrebe za konvertovanjem jer se štedi u zvaničnoj valuti. Pošto je za započinjanje biznisa potrebno jako puno novca, ne treba ga gubiti pri konverziji devizne štednje u dinare da bi mogli da se troše već unapred razmisliti o najboljim opcijama.

Svaki drugi način sticanja novca i uvećanja vrednosti ima svoje rizike, a ovde ih preuzima država koja garantuje vraćanje svakog štednog računa u vrednosti do 50.000 € pa je novac bezbedan i biće isplaćen.

Pored činjenice da u banci novac zarađuje i uvećava se dobijanjem kamate na štednju, ovo su svakako dodatni benefiti koji su itekako korisni za obezbeđenje preko potrebnog novca.

Zašto je štednja odličan izvor sredstava za finansiranje troškova?

Za razvoj jedne ideje je potreban novac, nekada više nekada manje. Ulaganje u opremu, radnike, poslovni prostor, kompjutere… troškovi često budu mnogo veći nego što je to planirano u početku.

Za razliku od pozajmica i kredita, na štednju se ne plaća kamata, nema ograničenja u vrsti ulaganja i nema većih izdataka od onih koji su neophodni za ulaganje u posao.

Najverovatnije je da ne možete uštedeti celu sumu, ali ako otvorite štedni račun na vreme imaćete dovoljno novca za plaćanje dela troškova, a to znači manju kreditnu zaduženost i niže rate koje treba platiti.

Upravo zbog svega toga, čak i da ne znate kada ćete biznis pokrenuti, dobro je imati štedni račun na koji ćete uplaćivati novac svaki put kada imate višak sredstava. On će svakako dobro doći u nekom trenutku, a naročito za realizovanje biznis ideja.

Niko vas ne ograničava ni da imate više računa sa različitim rokovima pa da novac koristite i za druge troškove koje imate kao fizičko lice. Ne postoji kontrola, ulažete tamo gde vi to želite, a samim tim imate manje razloga da posežete za kreditima na čije korišćenje morate da platite kamatu.

I kada se biznis razvije – dinarska štednja je prijatelj

Štedeti je uvek dobra opcija, a naročito ako posao bude uspešan i ostvari se čist profit.

I tada ne treba zaboraviti koliko je značajna štednja pa je mudro da se jedan deo zarade odvoji i za neke buduće rashode jer ne znači da će svake godine biti povoljna poslovna klima. Na ovaj način ćete uvek imati ušteđevinu i novac na raspolaganju za namensko trošenje.

Pronađite banku koja nudi dobre uslove i započnite sa štednjom. Današnji višak iskoristite za buduće troškove, a u banci uvećajte taj iznos uz pomoć najviše kamatne stope.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here