Sremski Rusini obeležili svoj dan

0
384

Jedna od najznačajnijih aktivnosti i načina za očuvanje, jačanje i prezentovanje nacionalnog identiteta Rusina jeste proslava Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji. Svoj dan 17. januar Rusini su obeležili i u Šidu i Sremskoj Mitrovici.

U sali Kulturno prosvetnog društva „Đura Kiš“ u Šidu bilo je svečano a iznad svega dostojanstveno. Svečanost je održana u znak obeležavanja 17. januara, dana kada je daleke 1751. godine administrator Habsburške monarhije u Bačkoj Franc Josif de Redl potpisao rešenje o doseljavanju Rusina (Rutena) iz siromašnih predela podno Karpata u Panonsku niziju.

Kroz program u kome su učestvovali članovi Kulturno prosvetnog društva „Đura Kiš“, predstavljeno je stvaralaštvo rusinske zajednice. Očuvanje jezika jedan je od stožera na kojima se gradi i neguje kultura tako da pripadnici rusinske nacionalne manjine u Sremskoj Mitrovici imaju priliku da uče svoj jezik koji imaju i u školama.

Zahvaljujući angažovanju i radu udruženja, duh rusinske kulture zastupljen je širom Vojvodine. Takvo jedno udruženje i mitrovačko „Rusini“ koje godinama radi na održavanju tradiconalnih tekovina ove slovenske kulture.

„Takve proslave, odnosno 17. januar kao Nacionalni dan Rusina vrlo je značajan za rusinsku nacionalnu zajednicu ali značajan je i za sve narode i narodnosti koji žive zajedno s nama na raznim terenima. U tim danima predstavljamo svoju rusinsku nacionalnu zajednicu i ljudima u celoj Vojvodini, odnosno Srbiji sa kojima živimo već skoro 272 godine. Tamo gde su Rusini u homogenim sredinama kao što je Ruski Krstur, Đurđevo, Kucura imamo obrazovanje na rusinskom jeziku u celoj vertikali odnosno od predškolskog obrazovanja do gimnazije u Ruskom Krsturu.”- kažu u Nacionalnom savetu rusinske nacionalne zajednice.

Odluka da se baš 17. januar slavi kao nacionalni praznik doneta je na sednici Nacionalnog saveta, kada su ustanovljeni i grb i zastava Rusina u Srbiji.

Grb je u obliku četvrtastog, takozvanog francuskog štita, sa simbolom starih Slovena uspravnim medvedom, na desnoj, a četiri plave i tri žute pruge na levoj strani. Zastava ovdašnjih Rusina je srpska trobojka s opisanim grbom u sredini.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here