Autizam – naš život i naša deca

0
2287

Povodom obeležavanja 2. oktobra – Evropskog Dana autizma, Udruženje građana AUTIZAM GOVORI SRCEM iz Sremske Mitrovice, organizovalo je u Gradskoj kući tribinu u sklopu projekta „Jednaki u različitosti“. Susret predstavnika lokalne samouprave, relevantnih institucija, bliskih udruženja i roditelja, obeležilo je i druženje sa decom.

U nekim definicijama često se može pronaći da je autizam poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu i da sve osobe sa autizmom imaju problem u ponašanju. Neka deca su izrazito povučena, dok druga mogu da ispolje prenaglašene aktivnosti, pa okolini pristupaju na neuobičajene načine. Iako osobe sa autizmom imaju određene zajedničke osobine, ne postoje dva pojedinca sa istim karakteristikama. Kako god definisali ovo stanje, mnogo je važniji ugao iz kog posmatramo ovu decu. Kako ih prihvatamo i kako se prema njima odnosimo.

A kada ih upoznate, shvatite da su to divna deca – naša deca koja su deo ovog društva i veliki i nezamenjivi deo života njihovih najbližih. To je upravo i bila tema tribine organizovane u Gradskoj kući povodom Evropskog Dana autizma.

Tom prilikom, dr Dunja Civrić je kroz prezentaciju upoznala prisutne o autizmu, stanju koje je trajno i teško, o načinima prihvatanja osoba sa autizmom u svom neposrednom okruženju, o vidovima podrške deci, ali i njihovim roditeljima. Akcenat je na pomoći i prihvatanju, a NE na sažaljenju.

Obraćajući se prisutnima, Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakao je da je resorna Gradska uprava podržala finansijski rad udruženja koje se bavi decom sa autizmom. Time je omogućila da i kroz ovakva predavanja upoznaju javnost o ovom razvojnom poremećaju kod dece, da ta deca ne budu diskriminisana. Takođe, da kroz radionice ostvare pun potencijal svoje dece, unaprede kvalitet života, sagledaju potrebe i problem dece i roditelja.

Udruženje građana AUTIZAM GOVORI SRCEM osnovano je u martu ove godine sa ciljem poboljšanja kvaliteta života autistične dece i njihovih porodica. Već su organizovane kreativne radionice, aktivnosti u vezi sa psihološkom podrškom roditeljima, druženja, izleti, odlasci na bazen na rekreativno plivanje. Nezvanično, u Sremskoj Mitrovici ima oko 40 dece, dok su trenutno 13 porodica članovi ovog udruženja.

Kada biste nas roditelje pitali za definiciju, svi bismo se složili da je autizam naš život i naša deca. Kako bi prisutnima približili samu problematiku autizma, organizovali smo ovu tribinu. Ona je u suštini bila uvodni deo za druženje sa našom decom, koje je usledilo nešto kasnije. Ovom prilikom smo predstavili aktivnosti koje smo do sada imali. Naš projekat JEDNAKI U RAZLIČITOSTI podržala je Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, sa kojom imamo odličnu saradnju”, istakla je Mirjana Malbašić, predsednica Udruženje građana AUTIZAM GOVORI SRCEM iz Sremske Mitrovice, koja je i majka devetogodišnje Teodore.

Pored predstavnika lokalne samouprave tribini su prisustvovali i predstavnici SOŠO “Radivoj Popović”, Centra za socijalni rad, Razvojnog savetovališta, Doma zdravlja, Predškolske ustanove „Pčelica”(stručni timovi – defektolozi, psiholozi itd.), OO Crvenog krsta Sremska MItrovica,nekoliko bliskih udruženja, kao prijatelji i roditelji autistične dece.

(Lj. J.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here