Bahati ALEKSANDAR PRODANOVIĆ nastavlja sa maltretiranjem zaposlenih radnika

1
3063

Po pisanju šabačkog medija  “Zora – info”, način ponašanja koje je Aleksandar Prodanović praktikovao tokom perioda provedenog na vlasti u Sremskoj Mitrovici (2000 – 2012) nastavljen je i na funkciji direktora JKP “Vodovod” u Šapcu, na koju ga je postavio njegov stranački šef Dušan Petrović.

[espro-slider id=12733]

Sve je počelo kada je Apelacioni sud doneo presudu da se radnici JKP „Vodovod – Šabac“, kojima je direktor Aleksandar Prodanović prošle godine dao otkaz, vrate na posao.

Međutim, čim su se vratili u firmu, sačekalo ih je novo rešenje kojim se proglašavaju tehnološkim viškom. Nezadovoljni radnici najavljuju nove tužbe, jer direktor, kako navode, uporno krši zakon.

Na adresu bivšeg direktora Vodovoda, Dragorada Mijatovića, stiglo je rešenje  da je Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Osnovnog suda u Šapcu da mu je nezakonito otkazan ugovor o radu. Postupajući po navedenim presudama, u obrazloženju rešenja koje je potpisao direktor JKP “Vodovod – Šabac“, Aleksandar Prodanović, ovo preduzeće Mijatovića vraća na posao, uz obavezu da mu se isplati 52.500,00 dinara sa zateznim kamatama, na ime troškova parničnog postupka. Međutim, čim se vratio na posao, Mijatovića je na oglasnoj tabli sačekalo novo rešenje kojim se proglašava tehnološkim viškom.

U obrazloženju se navodi da su, primenjujući kriterijum socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, došli do zaključka da nemam izdržavanih lica u porodici, maloletne dece, a da postoji kolega koji ima takvu situaciju. Naveli su da živim u seoskom domaćinstvu, da se bavim poljoprivredom, i imam mogućnost ostvarivanja prihoda po tom osnovu“, priča Mijatović.

Mijatović navodi da je Vodovod obavezan da mu isplati otpremninu i lične dohotke, i najavljuje novu tužbu.

Ovo obrazloženje je smešno. Imam osnova da ponovo tužim. Prvo ću tražiti izvršenje presude. Trebalo je da mi već isplate otpremninu i dug za lične dohotke za devet meseci dok nisam radio, kao i otpremninu za sedam godina koliko sam proveo u firmi. Mislim da je ovo bilo izigravanje presude“, kaže Mijatović.

Slično je prošao i njegov kolega Goran Ilić, koji je 2012. godine kao ekonomski stručnjak postavljen za direktora, a posle dva i po meseca, zbog političkih razmirica u šabačkom URS-u, smenjen kao nestručan. Ilić je neposredno posle toga proglašen tehnološkim viškom, tako da mu je ovo treće proglašavanje za višak u firmi.

Ja sam prvi put 2013. godine proglašavan tehnološkim viškom, ali sam po pravosnažnosti sudske presude vraćen na posao. Tada je direktor bio Jovica Damnjanović. U međuvremenu je došlo do smene direktora, pa me je onda Aleksandar Prodanović proglasio tehnološkim viškom. Sud je ovih dana doneo rešenje da me vrati na posao, ali me je on ponovo proglasio tehnološkim viškom“, kaže Ilić.

On navodi da će pravni zastupnici nastaviti da rade svoj posao, jer je, kako navodi, učinjeno dosta zakonskih propusta.

Ostala četiri ranika, koji su takođe tužili Vodovod, jer im je direktor u avgustu 2015. godine uručio otkaze o radu, čekaju rešenje od Apelacionog suda kako bi se vratili na posao. Tada je otkaze dobilo 13 radnika, uz obrazloženje da je prema Pravilniku o sistematizaciji, usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestala potreba za obavljanjem posla, ili je došlo do smanjenja obima posla koji su obavljali (čl.179. st.9 Zakona o radu), dok su dvojica radnika dobila otkaz zbog nanošenja štete firmi. Jedan od njih je bivši direktor Dragorad Mijatović, jer je prebacio novac na firmu, koja je ubrzo otišla u stečaj.

Radnici su se žalili i Inspekciji rada, na šta se Vodovod takođe oglušio, pa se čeka naplata duga i po tom osnovu.

IZVOR: http://zorainfo.rs/direktor-vodovoda-nastavlja-po-starom/

1 COMMENT

  1. strasno bahat covek. i ni za sta nikada nije odgovarao. i sada , svi vide koristi sluzbeni auto privatno za kafice, teretanu. ne zaboravite da to mi placamo. svi vide i svi cute. porazno za ovo drustvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here