BESTIDNO! Odbornica mitrovačke gradske skupštine TRAŽI da TOMPSON peva u Srbiji!

5
8452

Odbornica opozicije u mitrovačkoj gradskoj skupštini Nataša Zec, revoltirana koncertom Baje Malog Knindže u Čalmi, zatražila je, na poslednjoj sednici ovog organa, da ustaški pevač Marko Perković Tompson – održi koncert u Srbiji, tačnije u sremskom selu Kukujevci! Po obrazloženju koje je iznela, na taj način bi Sremska Mitrovica pokazala da je tolerantan grad.

Zašto baš u Kukujevcima, pitaju se neupućeni, pogotovo ako se uzme u obzir da pomenuto mesto pripada Opštini Šid, te da sa Mitrovicom nema nikakve administrativne veze.

Koliko god da je apsurdno da Nataša Zec ne zna koja mesta pripadaju gradskoj opštini čiji je odbornik, moglo bi se pretpostaviti da je ovde ipak reč o nečem drugom. Naime, u Kukujevcima danas žive Srbi koji su početkom raspada Jugoslavije prebegli iz raznih mesta Hrvatske i sa lokalnim Hrvatima menjali svoje nekretnine. Od ruiniranog i zaostalog sela, svojim vrednim rukama, napravili su pravi mali gradić, sa stotinama preduzeća i radnji, i o tom privrednom čudu već se zna i govori širom Srbije.

Sada odbornica opozicije Nataša Zec, tobože pod plaštom tolerancije, predlaže da u tom mestu, pred narodom koji je jedva izbegao od ustaškog noža, Tompson zapeva “U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila”, nakon toga salutirajući “Za dom spremni”. Želi li, ovim predlogom, da i ove nedoklane Srbe, Kukujevčane, i u Srbiji stigne ustaški nož, kako to u svojim pesmama priželjkuje Tompson?!

Podsetimo, Srem je jedini deo današnje Srbije koji je pripadao Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Tu činjenicu svojom glavom je platilo 50 hiljada Srba, Jevreja i Roma, među njima i najveći srpski slikar, Sava Šumanović iz Šida, kojem su, pre nego što će ga baciti u krečanu, lokalni Hrvati obučeni u ustaške uniforme –  izlomili ruke!

Bilo je to krajem avgusta 1942. godine, a Nataša Zec iz odborničke grupe “Grad za sve nas”, upravo predlaže kraj avgusta kao mogući termin za Tompsonov koncert u Kukujevcima. Želi li da tako obeleži 80. godina od ubistva 8000 Srba na mitrovačkom Spomen groblju. I to drsko predlaže sa skupštinske govornice smejući nam se svima u brk.

Ruku na srce, godinama već ukazujemo na tajnu vezu između obaveštajnih struktura Republike Hrvatske i udruženja “Grad za sve nas”. Tokom prošle predizborne kampanje, katolički župnik (hrvatske nacionalnosti) pozivao je vernike da glasaju za njihovu listu. Jedna od njihovih odbornica, predstavnik je humanitarne organizacije “Karitas”, iznikle iz krila katoličke crkve.

Sve vreme, od poslednjih lokalnih izbora, do danas, pišemo o toj vezi i sve vreme nailazimo na ignorisanje nadležnih organa. Da li će Tužilaštvo, posle ovog predloga odbornice Nataše Zec, da se najzad probudi iz svog letargičnog sna i preispita rad ove “franjevačke udruge” koja ima 11 odbornika u mitrovačkoj skupštini, uglavnom članova i simpatizera stranaka bivšeg DOS-a (DS, DSS, G17+, Čankove Lige itd…).

Pogotovo kada, tobož u ime tolerancije, pokušavaju uneti nemir na ove prostore, kao da Sremska Mitrovica nije grad u kojem u miru žive pripadnici najmanje dvadesetak nacija, među njima i oko 3000 Hrvata koje niko, ni tokom ratova, nije izbacivao iz kuća niti maltretirao.

Svake godine, početkom avgusta, već 18. put, bar kada je reč o toleranciji, u gradu se održava Međunarodni festival folklora “Srem folk fest”. Festival tolerancije, različitosti i raznolikosti, ali festival koji ne pravi razlike nego ih poštuje i ceni! I ove godine će doći učesnici iz 11 država širom sveta, između ostalih i hrvatski  KUD „Tena“ iz Đakova, čiji će tamburaši učestvovati i na Tamburaškoj večeri  „Od begeša do prima„.

Čime je onda srpski narod Srema (sa naglaskom na Kukujevce) posebno “zaslužio” ovu provokaciju Nataše Zec, odbornice opozicione udruge “Grad za sve nas”? Zar zbog pevanja patriotskih pesama i mahanja zastavama Srbije na koncertu Baje Malog Knindže u Čalmi?

U prilog ovoj pretpostavci svedoče reči njenog izlaganja za govornicom mitrovačke gradske skupštine u kojem kaže:

Velika ultra giga mega zvezda (misli na Baju Knindžu – prim.aut.) koja sigurno nije došla besplatno pa bih molila da mi ispričate kako se taj novac i kako će to biti raspoređeno i ko je postavio te prioritete. U duhu tolerancije, ako su nam bili gosti sa Manjače sa kokardama onda, pošto smo tolerantan grad, onda bi trebalo da do kraja avgusta u Kukujevce dovedemo Tompsona i da napravimo neki dobar balans u svemu ovome i da postanemo jedan grad tolerancije.

S druge strane, kada je reč o novcu za organizaciju koncerta Baje Malog Knindže, u mitrovačkoj gradskoj upravi odgovaraju:

“Nastup Mirka Pajčina nije finansiran iz budžeta grada. Organizator je FK Sloga iz Čalme, i sav prihod od ulaznica (500 dinara ulaznica, prodato preko 3000 – prim. aut.) i prodaje pića usmeren je na pokriće troškova koncerta i unapređenje uslova rada fudbalskog kluba.”

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević)

5 COMMENTS

  1. Ko nama srbima kroji sudbinu pa to je strasno……nije cudo sta na ustase rade..kad nas ustase vode…

  2. THOMPSON NIJE USTAŠKI PJEVAČ NEGO HRVATSKI. OPROSTITE, ALI IZVINITE. TO SU DVA RAZLIČITA POJMA

    • On velica ustastvo i ustaske zlocine. Oprostite ali izvinite to ga cini ustasom i ustaskim pevacem.

  3. Sto puta sam rekao da je Vlada ok momak, ali sjebace ga ove budale sto je okupio oko sebe.
    On i Zenga su mogli napraviti korektnu pricu da nema ovih luda, i ko je agitovao za njega na proslim izborima u Lacarku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here