Saveti i ideje za renoviranje starog kupatila

0
1430

Neretko se izgled kupatila zanemaruje, prvenstveno jer je to prostorija u kojoj se ne provodi dosta vremena. Često se ostavlja kao prostor koji se poslednji uređuje u domu. Međutim, ne mora uvek da bude tako. Sa modernim trendovima u arhitekturi enterijera, dolazi i poseban akcenat na dizajn kupatila u kome i te kako možete primeniti vaš omiljeni stil.

Ukoliko vam se više ne sviđa vaše staro kupatilo i želite da napravite promene, evo par saveta kako da to učinite. Pročitajte nešto više o mogućnostima koje vam se pružaju kada je u pitanju stvaranje prijatnog i elegantnog kupatilskog prostora u vašem domu.

Zamenite stari nameštaj i stare sanitarije novim

Celokupan nameštaj i sve sanitarije u kupatilu su jako bitne kada je u pitanju renoviranje. Ukoliko ste se odlučili za kompletnu promenu elemenata, evo na šta trebate da obratite pažnju prilikom odabira.

Pored stila, važan je i kvalitet, stoga dobro razmislite prilikom menjanja lavaboa i WC šolje. Birajte lavabo koji će se nalaziti iznad ravne ploče kako bi i on došao do izražaja. Zidni toaleti mogu pomoći u uređenju ostatka kupatila, jer će ostati mnogo više prostora za ostale elemente.

Slavine, tuš baterije, ali i kade i tuš kabine takođe vredi zameniti. Kadu možete postaviti zasebno u kupatilu, a ukoliko imate mesta možete oko nje stvoriti pravu malu oazu za opuštanje. Ne morate kupovati klasične tuš kabine, već je možete napraviti sami. Dovoljno je da predvidite njeno mesto u kupatilu i postavite pregradu u vidu crnog ili providnog stakla. Slavine možete kupovati u različitim bojama i veličinama, a danas su sve popularnije one od bakra i mesinga.

Ormari i police su takođe bitni. Možete izabrati one u salonu ili ih izraditi po meri, ukoliko želite da se sve savršeno uklapa u vašem kupatilu. Kod odabira ovih elemenata potrebno je da znate koliko prostora možete izdvojiti za njih, kao i to koliko je stvari moguće skladištiti u njima.

Pored standardnih komada nameštaja i sanitarija, možete izabrati i energetski efikasne kupatilske uređaje, kao što su Electrolux mašine za sušenje veša. Svojim modernim dizajnom ona neće odstupati od ostatka kupatila. Možete je postaviti da stoji kao samostojeći uređaj ili da je podignete na veš mašinu kako biste uštedeli prostor. 

Osvežite već postojeće elemente

Ponekad nije potrebno da promenite sav nameštaj u kupatilu kako biste zadovoljili potrebe dizajna. Napravite listu onih stvari koje je neophodno zameniti, a ostale elemente možete osvežiti.

Kako su ormarići, ali sve češće i ploče oko lavaboa detalji na koje se najviše obraća pažnja, uvek možete napraviti nešto sa njima. Možete promeniti boju ormarića tako da odgovara novom dizajnu. Ukoliko je ploča drvena možete da je prelakirate ili ofarbate u neku tamniju nijansu, što može dati efekat luksuznog prostora.

Ako vam se u kupatilu nalaze podesive police, uvek je moguće dodati još jednu ili ukloniti neku ako vam se čini da zauzima previše mesta. Takođe, možete zameniti bravu ili dodati ručice na ormarićima. Ukoliko imate zid umesto ugradne tuš kabine, možete ga okrečiti ili oblepiti pločicama sa zanimljivim dizajnom.

Pod traži dobru investiciju

Podjednako je važno i uređenje poda u kupatilu. Stari pod uvek možete zameniti novim, koristeći glatke pločice velikih formata ili prirodni kamen. Ukoliko želite porcelanske pločice naćićete ih u različitim bojama i dezenima koji se lako uklapaju u svačiji stil. Ako se ipak odlučite za kamene, prednost je višestruka. Pored toga što izgledaju lepo, jako su izdržljive.

Sa razvojem tehnologije danas je omogućen veliki izbor podnih obloga, te se tako mogu naći i pločice sa imitacijom drveta. To uvek dobro dođe ukoliko nemate klasičnu tuš kabinu, već je ona napravljena od jedne staklene površine. Tako ćete stvoriti efekat prirodnog okruženja, a biće vam lakše i da održavate kupatilo čistim.

Obratite pažnju na osvetljenje

Prirodno osvetljenje pruža potpuno drugačiji doživljaj kupatila, pogotovo ako izaberete neke boje koju mogu reflektovati svetlost. Ako želite da pametno investirate, možete proširiti prozore i tako stvoriti mnogo prijatniji i otvoreniji prostor.

Ukoliko nemate prozore, potrebno je obezbediti osvetljenje koje neće štetiti vašem oku i koje će pokriti čitavo kupatila. Potrudite se da koristite štedljive sijalice ili LED svetla koja će lepo osvetliti prostor. Razmislite i o postavljanju hromiranih svetiljki koje su sve prisutnije u savremenom dizajnu kupatila.

Dekorišite prostor novim detaljima

Dodajte prostoru malo drugačiju notu uvođenjem različitih, a ponekad i smelih detalja. Ogledala su detalj koji se preporučuje svakom kupatilu. Od okruglih, preko velikih i malih, sa različitim okvirima ili bez njih, upotpuniće vaš enterijer koji može dobiti drugačiji i savremeniji izgled.

Pored kupki, šampona, raznih bočica za tečni sapun ili čaša sa četkicama i pastom, uvek je dobro imati kao detalj i neke zanimljive držače za peškire. Takođe, kao detalji se mogu naći i peškiri različitih veličina u sličnoj boji ili u kontrastu sa nijansom kupatila. Po koja biljka takođe može osvežiti prosotor.

Pre početka renoviranja kupatila dobro je imati ideju kako bi ono trebalo da izgleda. Razmotrite ove savete pre nego što krenete da realizujete svoju zamisao, kako biste na što lakši način stvorili prostor koji vam odgovara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here