PRIČE IZ SREMA: Nameštaj izrađen s ljubavlju

0
2071

Divošanin Goran Džever vešto restaurira nameštaj.

PIŠE: Smiljka Kostić /Novosti

Dvadesetosmogodišnji Goran Džever iz Divoša od raznih komada drveta majstorski izrađuje predmete za svakodnevnu upotrebu, ali i vredne ukrase koji bude maštu. Radi bezmalo punu deceniju, a priznaje da stalno nauči nešto novo. Veruje da je za uspeh presudna ljubav i volja.

 – Još kao osnovac sam često sa drugom pravio razne vrste drvenih igračaka, brodiće, tenkove, figure… Moja mama je prva primetila da imam talenta i na njenu inicijativu sam rešio da izučim stolarski zanat, priseća se mladi Divošanin.

Tokom školovanja još više je zavoleo drvo, i što je više znao o njemu, sve ga je više zanimalo kako se spaja, lepi i obrađuje.

Mnogi moji drugovi iz razreda su odustali od ovog zanata, jer obrada drveta zahteva strpljenje i veliki trud. Potrebno je provesti i do deset sati u radionici, objašnjava naš sagovornik.

Od raznih vrsta drveta pravi stolove, stolice, etno-predmete, žardinjere, ormare, krevete, kuhinje… Po njegovom mišljenju orahovina i hrastovina su najkvalitetnije drvo. Lepo izgledaju, ali su jako čvrsti zbog čega je izrada predmeta od njih veoma skupa.

Jeftinije su stvari od čamovine i lipe. Predmeti od njih se dobro farbaju i mogu lepo da se bajcuju pa se dobija fina tekstura, ali je to mekan materijal i ne koristi se za izradu stepeništa i pragova. Šta god svojim rukama napravim, meni je lepo, objašnjava mladić iz Divoša.

Trenutno najviše izrađuje žardinjere za cveće, a bavi se i restauracijom starog nameštaja. Majstor Goran najavljuje da će angažovati i šegrta na kojeg bi mogao da prenese svoja umeća, ali i da nauči nešto novo.

Učim i dalje, usavršavam umeće, a u poslednje vreme i internet ima veliku ulogu, kaže Goran. – Kod nas ima talentovanih majstora, ali su naše mašine zastarele.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here