Rado Sremci idu u vojnike

0
1561

Mladi iz celog Srema, ali i Mačve, konkurisali su u kasarni „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici za prijem u profesionalnu vojnu službu. Za 25 radnih mesta u mitrovačkom garnizonu juče se prijavilo 13 kandidata sa odsluženim vojnim rokom pod oružjem, koji će proći obavezne testove fizičke spremnosti i psihološku procenu.

PIŠE: Narcisa Božić

Danas je obavljena prijava kandidata i sa svakim od njih je obavljen kraći razgovor. Slede im opšti lekarski pregled i fizička provera u disciplinama: podizanje trupca sa tla, sklekovi i trčanje na 2.400 metara. Potom će se obaviti psihološka procena kandidata, a potom i sistematski pregled – objašnjava major Milan Burudžija.

Tročlana vojna komisija do 25. jula odlučiće ko će od prijavljenih biti primljen u vojnu službu. Radno vreme u kasarnama je od 7 do 15, sa dežurstvima od 24 sata dva-tri puta mesečno i platom od 32.000 do 35.000 dinara, beneficiranim radnim stažom i plaćenim penzionim i zdravstvenim osiguranjem, saznajemo u mitrovačkoj kasarni.

Radio sam u nekoliko rumskih preduzeća, plate nikakve, a uslovi očajni. U Vojsci postoje šanse za napredovanje, a i plata nije loša. Uniforma je za mene oduvek bila oličenje muškosti, a odanost otadžbini u našoj porodici se podrazumeva, deda se borio u Drugom svetskom ratu i ta osećanja je preneo i na mene – kaže Goran Veselinović (22) iz Rume.

Tehničar drumskog saobraćaja Danka Cvetuljski (21) iz mačvanskog mesta Badovinci radi kao prodavačica i sanja o uniformi. U odličnoj je fizičkoj kondiciji, što se vidi i na prvi pogled, trenirala je atletiku, a sada ide u teretanu i rekreativno se bavi trčanjem.

Nadam se da ću proći sve testove i ostvariti svoj san – želim da služim otadžbini, a i uniforma mi lepo stoji – iskrena je Danka.

Aleksandar Marinković (21) priča nam da su mu dojadili slabo plaćeni poslovi na crno, a kao hranitelju porodice sa malim detetom siguran posao u Vojsci mu je i te kako privlačan.

Fizički sam spreman, trenirao sam boks tri godine i nadam se da ću biti primljen. Vojska mi je odlična prilika za napredovanje i bolju platu, za bolju budućnost moje porodice – optimističan je Aleksandar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here