Bivši upravnik mitrovačkog zatvora Trivun Ivković – OPET ŠOKIRAO SRBIJU!

0
2166
FOTO: STEFAN STOJANOVIĆ/SCREENSHOT

Nepunih godinu i po dana nakon hapšenja zbog navodne prodaje fakultetskih diploma, Trivun Ivković, nekadašnji upravnik sremskomitrovačkog KPD-a, ponovo se oglasio u javnosti, ovog puta govoreći na Kurir TV o svojim danima kada je bio Miloševićev tamničar.

Iako se još uvek ne zna epilog procesa koji je vođen protiv njega u aferi prodaje fakultetskih diploma, o čemu ćuti i Tužilaštvo i policijski organi (što i ne čudi jer je pola policajaca sa diplomama kuvara, konobara i tome slično, „osposobljeno“ na privatnim fakultetima za inspektorske poslove koje sada obavljaju) Ivković jer smatrao za shodno da opet izađe u javnost hvaleći se svojim dostignućima na funkciji upravnika mitrovačkog zatvora.

Elem, nekadašnji upravnik KPZ Sremska Mitrovica istakao je u nedavnom intervjuu da osuđenici u SUP-u pričaju jedno, na sudu drugo, a tek kad dođu kod njega oni se ispovede i kažu istinu.

Moraš da nađeš šta je u njemu dobro da to koristiš da bi bilo dobro i njemu i nama. Bilo je osuđenika koji se samopovređuju, gutaju kašike i viljuške, pokušavaju da pobegnu„, ispričao je Ivković, prisećajući se i kako je jednog zatvorenika slagao da će mu u ponoć nad njim biti izvršena smrtna kazna.

Vi dobijate čoveka koji je osuđen na smrt. Ovog momenta može da ubije i vas i još pet ljudi. A on je i dalje osuđen na smrt. Bio je vrlo korektan. Ja mu kažem, Vrbanoviću stigla je presuda. Kaže, znam. Vrbanoviću smrtna kazna je u pitanju. Znam, kaže mi. Ma to njemu ništa ne znači. On je ubio celu porodicu Viskardi u selu Breša. I on sad staje pred vas osuđen na smrt. Gledam ga i kažem mu – noćas je izvršenje. Rekao sam mu da će biti u ponoć. Tražio sam od njega da nas poštuje. On mi je dao reč da će poštovati red u zatvoru dok ne ode na streljanje„, rekao je Ivković za Kurir TV.

Na pitanje da li je istina, kako tvrdi izvesni Radoslav Ivanović Rakac, da su ga Trivunovi stražari zatvarali u mrtvački sanduk, Ivković kaže:

„Kod nas ne. Ali su ga zato zatvarali u Nišu. Nisu znali šta će sa njim, eto toliko je pravio probleme. Posle su ga prebacili u Mitrovicu. Ali ne može on da ošamari stražara. Tada prestaje saradnja. Tada straža piše prijavu, ćelija i šta bude? Rakac uzme i preseče sam sebi grkljan. Zovu me u dva sata noću da dođem. Ja sam mu rekao – ovoga puta te mi spasavamo, a sledeći put vodi računa. Rekao sam mu i to – ako hoćeš da se ubiješ nemoj da sečeš grkljan nego seci vrat sa strane. I pokazao sam mu na ruci gde da se seče. I on mi reče – ja vidim upravniče da ste vi veća zver od mene. On nas zamoli da ga premestimo u zatvor na Kosovu i mi to uradimo“, rekao je Ivković.

Ispričao je i da je Karla del Ponte svojevremeno napisala da je formirao logor i da je dočekao 1.750 hrvatskih zarobljenika u KPZ Sremska Mitrovica.

Rekao sam tužiocu da ja 1991. nisam bio upravnik KPZ Sremska Mitrovica. A ko je napravio logor? Zovite Acu Vasiljevića pa ga pitajte, on je bio načelnik kontraobaveštajne službe i on je napravio logor„, ispričao je on. Kaže kako je prema svim osuđenicima morao da bude korektan.

Ali ne može siledžija koji je silovao ćerku da ima isti tretman kao neko ko je napravio nešto u privredi. I dan danas sanjam takve osuđenike. To su teška dela. Kad čitate presude vidite kakve su to zveri, a onda kad dođu u zatvor onda puze i ako treba da vam ljube cipele„, rekao je Ivković ipak ne navodeći da li je i on puzao dok je bio pritvoren, odnosno da li je dobio status svedoka-saradnika u procesu prodaje fakultetskih diploma dajući u zamenu za svoju slobodu spisak svih onih kojima je prodao diplome.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević/Mondo)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here