Borovica NESMETANO posluje dok njegova preduzeća DUGUJU milijarde državi

0
6341

Preduzeće DMB Shipping nalazi se na istoj adresi na kojoj su se nekada nalazile propale firme kontroverznog rumskog biznismena Dušana Borovice. Kako je pokazalo istraživanje 021.rs, i ovo preduzeće koje iz godine u godinu ubire profit povezano je Borovicom – jednim od najvećih poreskih dužnika u zemlji.

Za uspeh nije potrebno mnogo novca i mnogo iskustva. To zna tridesetdvogodišnja Marija Mesarović, koja je na svoj 25. rođendan osnovala preduzeće „DMB Shipping„. Sa hiljadu dinara novčanog uloga, Marija nije mogla da priredi sebi bolji rođendanski poklon.

DMB Shipping“ je danas preduzeće koje ostvaruje milionske profite u oblasti prevoza tereta unutrašnjim plovnim putevima i iskopavanja rečnih nanosa. U susret izlazi i Republika Srbija izdavanjem licenci za vađenje rečnih nanosa, te davanjem u zakup nekoliko lokacija na Dunavu radi iskopavanja šljunka i peska.

Istraživanje je pokazalo da je ovo preduzeće povezano sa Dušanom Borovicom, kako imovinski, tako i kroz kontakte sa ključnim ljudima „DMB Shippinga„, iako to u ovom preduzeću negiraju.

DMB otkrivanje

Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ godinama su bili usidreni uz kej u Novom Sadu, propadajući baš kao i privredni gigant „Heroj Pinki“, kojem su nekada pripadali. Ta dva broda bila su spomenik lošoj privatizaciji u kojoj su najkraćih rukava ostali radnici, koji su u nekim momentima, da bi skrenuli pažnju na sebe i isterali pravdu, blokirali i saobraćaj na Dunavu.

Udruženje profesionalnih lađara Srbije skretalo je pažnju na to da bi brodovi koji su nekada lomili led, mogli da potonu. Potonuće se, konačno, i dogodilo u maju 2020. godine, da bi tek u avgustu bili konačno odvučeni na drugu lokaciju. Tada se saznalo da je za taj posao zadužena firma „DMB Shipping“.

Pokazaće se, bio je to tek početak “otkrivanja” preduzeća iz Rume.

DMB Shipping i Novi Sad povezuje sam Borovica po još jednom osnovu, naime, Grad Novi Sad potražuje od Borovica transporta gotovo 792,3 miliona dinara za nikad izvedene radove na Bulevaru Evrope. Uvidom u dokumenta sa suđenja protiv četvorke iz Zavoda za izgradnju grada, zbog posla u vezi sa Bulevarom Evrope, vidi se da je Grad Novi Sad imao dobru priliku da se obešteti, ali da tu priliku nije iskoristio. Nasuprot tome, „DMB Shipping“ nije bio nemaran kao Novi Sad i uspeo je da izvuče deo stečajne mase iz „Borovica transporta“.

Personalna povezanost sa Borovicom

Adresa propalih Borovičinih preduzeća, „Borovica-transport“ i „Borovica transport – Put“, i sadašnjeg uspešnog „DMB Shippinga“, nije jedino što povezuje ove dve firme. Zapravo, još jedno aktivno preduzeće Dušana Borovice, „Bački putevi“, smešteno je, kao i „DMB Shipping“, u Augusta Cesareca bb, Ruma.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragana Orlić direktorka je „DMB Shippinga“ od 6. juna 2019. godine. Međutim, nije joj to bila prva direktorska pozicija u životu. Istovremeno, kada je postala direktorka u „DMB Shippingu„, Orlić je već bila direktorka i u preduzeću Dušana Borovice – „Borovica transport – Put„.

Sa Borovicom je saradnju imala od oktobra 2018. godine, a dvostruku direktorsku funkciju, u „DMB Shippingu“ i u „Borovica transport – Putu“, nastaviće da obavlja, prema podacima APR-a, gotovo punih godinu dana, odnosno do maja 2020. godine.

U „DMB Shipping“ navode da ne postoji veza ove kompanije sa Dušanom Borovicom, dodajući da je „apsurdno komentarisati čaršijske priče naročito iz situacije uklanjanja ledolomaca sa keja u Novom Sadu“. Na podsećanje da je radila u firmi Dušana Borovice, Dragana Orlić daje argument da ima prava da promeni, kako posao, tako i poslodavca.

Međutim, Dragana Orlić nije jedina koja je povezana sa Dušanom Borovicom. Sama vlasnica „DMB Shippinga“ Marija Mesarović bliska je porodici Borovica, što se može videti i na njenim profilima na društvenim mrežama.

Korelacija „DMB Shipping“ – Borovica postoji i preko Konzorcijuma Rast. U ovom konzorcijumu trećinu udela imalo je preduzeće „Borovica transport“, a onda je u septembru 2017. godine ono obrisano iz registra i umesto njega, sa istim vlasničkim udelom upisuje se „DMB Shipping“. Više od tri godine nakon toga, u Konzorcijumu se dešava nova promena, te krajem 2020. godine direktorka postaje Sanja Borovica, koja je bila zastupnica i u „Borovica transportu“, kao i u „Borovica transport – Putu“.

DMB Shopping

Dokumentacija pokazuje da je deo imovine, a pre svega više brodova koji su pripadali akcionarskom društvu „Dunav grupa agregati“ Dušana Borovice, završio u vlasništvu „DMB Shippinga“.

„DMB Shipping“ mogao je da „izluči“ određenu imovinu od „Dunav grupe agregati“ na osnovu Ugovora o zasnivanju hipoteke iz 2018. godine, koji su potpisali kompanija Marije Mesarović i „Dunav grupa DOO“ iz Beograda i zalogodavca „Dunav grupa agregati“. Na taj način, recimo, „DMB Shippingu“ je dozvoljen upis založnog prava na brodu „Paragovo“, a sve na konto obezbeđenja zakonskog potraživanja izvršnog poverioca prema izvršnom dužniku ‘Dunav grupa agregati’, za potraživanje koje iznosi 12,2 miliona evra”.

Kada su već stvari krenule da idu ka rubu propasti, Dušan Borovica odlučio je 2013. godine da proda deo brodova koji pripadaju Dunav grupi agregati. Kao kupac se javlja mitrovačko akcionarsko društvo „Hidrograđevinar“, što i ne bi moralo da bude toliko čudno da nije u pitanju sestra-firma „Dunav grupa agregati“. Preciznije, „Dunav grupa agregati“ ima 100 odsto vlasništva nad akcijama u preduzeću iz Sremske Mitrovice.

„Hidrograđevinar“ će se pojaviti i kao založni poverilac i na osnovu rešenja Privrednog suda u Novom Sadu dobiće obezbeđenje svojih potraživanja od „Dunav grupe agregati“ u vidu još nekoliko brodova.

Kada je u pitanju „lučenje“ imovine, stvara se trougao „Dunav grupa agregati“ – „Hidrograđevinar“ – „DMB Shipping„. Tako na primer DMB Shipping kupuje po ceni od 2,4 miliona dinara brod bez sopstvenog pogona „79462“ od „Hidrograđevinara“. Takođe, „Hidrograđevinaru“ je dozvoljen upis založnog prava na brodu „Paragovo“, koji je bio u vlasništvu „Dunav grupe agregati“, međutim on potom sudskim rešenjem prelazi u DMB Shipping, na osnovu pomenute hipoteke.

Još nekoliko brodova prešlo je put od „Dunav grupe agregati“, preko „Hidrograđevinara„, do „DMB Shippinga“. Tako se kroz dokumentaciju može videti da su na brodovima „71162“, „77163“, „77411“, „77415“, rešenjem Privrednog suda u Novom Sadu, upisana založna prava radi namirenja poverioca „Hidrograđevinaru„. Međutim, u finansijskim izveštajima „DMB Shippinga“, ovi brodovi se navode kao njihovo vlasništvo.

Između ostalog, „DMB Shipping“ je kupio parcelu i objekte na kojoj su se nekada nalazila preduzeća Dušana Borovice. Dokumentacija pokazuje da su tri parcele kupljene za 58,5 miliona dinara, iako je njihova utvrđena vrednost bila 195,2 miliona. Sve je urađeno u skladu sa propisima, raspisana je javna prodaja, a jedino se „DMB Shipping“ pojavio i ponudio najnižu moguću cenu za svoj novi poslovni dom.

Dodajmo i da se čitanjem napomena u finansijskim izveštajima, može videti da su „DMB Shipping“ i Dušan Borovica ostvarili i neki vid poslovne saradnje, s obzirom na to da se u izveštajima pominje preduzeće „Bački putevi“, koje je u vlasništvu kontroverznog biznismena.

Od sumnjivog posla do uspešnog poslovanja

Kako pokazuje javno dostupna dokumentacija Poreske uprave, tri preduzeća Dušana Borovice, „Borovica transport“ (stečaj), te „Dunav grupa agregati“ i „Borovica transport – Put“ (oduzet PIB u oba slučaja), zajedno duguju više od 1,1 milijardu dinara za porez. „Dunav grupa agregati“ je jedan od najvećih poreskih dužnika u državi među preduzećima kojima je oduzet PIB.

DMB Shipping“ je daleko od toga, te preduzeće Marije Mesarović za porez duguje 23 miliona dinara, ali uz napomenu da je zahtev za reprogram duga u toku.

Međutim, „DMB Shipping“ je na kratko skrenuo pažnju na sebe još kao sasvim mlado preduzeće, kada je, prema tadašnjem pisanju medija, imalo tek jednog zaposlenog. Ovo preduzeće iz Rume bilo je deo grupe ponuđača koja je 2014. godine dobila posao na tenderu za uvoz dva miliona tona uglja. Vrednost ovog ugovora bila je veća od čak osam milijardi dinara.

Nosilac tog posla bila je „Virom grupa“ iz Beograda, čiji je jedan od suvlasnika bio Dejan Oketić, kojem se u trenutku dobijanja posla vrednog osam milijardi dinara sudilo kao članu takozvane „naftne mafije“. Osim „Virom grupe“ i „DMB Shippinga“, u poslu je bio „BVA Coal SRL“ iz Rumunije. Prema pisanju medija, bile su angažovane i firme „Euro kop“ čiji je direktor bio Dragan Ćurčić, koji je izdržavao zatvorsku kaznu kao član „carinske mafije“, te firma „Bono sistem“. Pre više od pet godina mediji su pisali o tome kako je konzorcijum ove tri srpsko-rumunske firme prodao EPS-u ugljeno blato umesto čistog uglja. Epilog ovog slučaja nije poznat.

U međuvremenu, „DMB Shipping“ se transformisao u preduzeće sa velikim profitima, pa specijalizovani portal „Pluton logistics“ piše da je „DMB Shipping“ u 2019. godini ostvarila najveći profit među firmama koje se bave prevozom tereta unutrašnjim plovnim putevima.

U razvijanju posla ne odmaže joj ni Republika Srbija. Ministarstvo građevinarstva dalo je 2019. godine „DMB Shippingu“ licencu za iskopavanje šljunka i peska iz rečnih nanosa. U zakup im je dato 248.500 kvadratnih metara eksploatacionog polja na vodotoku Dunava. U pitanju su četiri lokacije, od čega jedna u Krnjači, u Beogradu, a druga u Zemunu. Kompanija iz Rume za ovo mora da plati 4,1 milion dinara godišnje naknade za zakup.

Prema finansijskim izveštajima „DMB Shippinga„, preduzeće je u 2019, 2018. i 2017. godini imalo neto dobit iz poslovanja veću od 287 miliona dinara. Preduzeće takođe ima velike prihode, ali i velike troškove.

Ko je Dušan Borovica?

Je li Vam palo na pamet nekada da vratite novac ZIG-u? Oni su Vam dali novac za bankarsku garanciju, upitao je 2016. godine zamenik javnog tužioca svedoka Dušana Borovicu na suđenju u vezi sa propalim poslom na Bulevaru Evrope, pokazuju transkripti. Na ovo pitanje čovek čija je firma radila na izgradnji bulevara odgovara sa: Vodio sam dva pregovora oko, i na tu temu, ali nemojte… Na kraju Borovica poručuje da je vodio pregovore oko toga da odradi posao, ali nejasno ostaje sa kim je te razgovore vodio.

Afera u vezi sa izgradnjom Bulevara Evrope jedna je od najvećih u istoriji Novog Sada, a dobila je svoj nastavak kroz dva sudska procesa, od kojih jedan do kraja nije okončan. Kroz postupak kojim je obuhvaćen bivši direktor Zavoda za izgradnju grada (ZIG) Borislav Novaković, te još troje zaposlenih u bivšem zavodu, sudi se da je nečinjenjem službene dužnosti omogućena protivpravna imovinska korist ‘Borovica transportu'“. Drugi postupak poveo je ZIG protiv Borovice, čiji je epilog presuda u korist ZIG-a, po kojoj „Borovica transport“ mora Novom Sadu da vrati 462,9 miliona dinara sa zateznom kamatom. Danas Novi Sad od Borovice potražuje više od 792 miliona dinara, a kako smo pisali ranije, grad je propustio dobru priliku da se obešteti.

Ovaj šezdesetčetvorogodišnjak poslednjih nekoliko godina se povukao i nije često viđen u javnosti. O njemu nema vesti, osim jednogodišnjeg podsećanja da je Dunav grupa agregati jedan od najvećih dužnika u zemlji.

Bio je hapšen nekoliko puta u životu. Osim slučaja u Novoj Crnji, uhapšen je bio i 2013. godine, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal povelo istragu protiv njega zbog spornih kredita Razvojne banke Vojvodine.

Autor: Zoran Strika / strika@021.rs

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here