PRIČE IZ SREMA: Bračni par iz Mitrovice, uspešni mladi naučnici

1
4855

Mladi bračni par naučnika, rodom iz Srema, odlučan da svojoj zemlji doprinese znanjem. Žele da osnuju laboratoriju za molekulsko modelovanje, ali nedostaje novac

PIŠE: Smiljka Kostić

Tridesetdvogodišnjaci Stevan i Sanja Armaković, bračni par rodom iz Sremske Mitrovice, koji žive i rade u Novom Sadu, spadaju u grupu najperspektivnijih mladih naučnika u Srbiji. Radom se trude da promovišu nauku, nastojeći da ukažu na potrebu ulaganja u mlade istraživače čije vreme tek dolazi. Želja im je da osnuju laboratoriju za molekulsko modelovanje koja bi privukla strane studente u našu zemlju i omogućila sprovođenje postdoktorskih studija, ali zbog nedostatka novca nisu u mogućnosti da realizuju taj plan.

To im je, kažu, jedini neostvareni san.

Stevan i Sanja su na Prirodno-matematičkom fakultetu doktorirali – on na Departmanu za fiziku, a ona na Hemiji. Svoju tezu Sanja je branila u oblasti analitičke i fizičke hemije, a Stevan teorijske fizike kondenzovanog stanja.

Sanja je diplomirala prva u generaciji, i to pre roka, i isti dan praktično dobila zaposlenje na Departmanu za hemiju – priča nam Stevan. – Sanjin prosek od 9,67 obezbedio je i više univerzitetskih priznanja, kao i nagradu „Kostić fonda“ za najbolji diplomski rad u Srbiji iz oblasti hemije i nagradu Srpskog hemijskog društva. Istom dinamikom je nastavila da se bavi i naukom. Ja sam iskoristio apsolventsku godinu, prosek mi je bio 9,02, pa sam se, kao i ona, odmah po sticanju diplome posvetio daljem akademskom usavršavanju koje se završilo sticanjem doktorskog zvanja.

Eksperimentalac hemičar i teoretičar fizičar, i to još muž i žena, našli su se izvan kuće na istom zadatku.

Zajednički rad doneo je puno izazova, ali se i te kako isplatilo. Za nepunih šest godina objavili smo više od 40 radova u časopisima. Samo prošle godine objavili smo 21 rad, što je rezultat kojim bi se ponosile i istraživačke grupe s renomiranih svetskih univerziteta. Posebno smo ponosni što smo samostalno uspeli da ostvarimo saradnju sa istraživačima iz raznih delova sveta, kao što su Indija, Turska, Saudijska Arabija, Island, Slovenija – naglašava Stevan.

Sva svoja dostignuća on pripisuje u prvom redu Sanji. Ljubav duga 14 godina počela je da se razvija od simpatije, preko pubertetske zanesenosti, do zrele ljubavi, koja je krunisana brakom, iz kojeg imaju četvorogodišnjeg sina Filipa.

– Sanja je imala energije i za sebe i za mene. Njeni uspesi sa ispitima i ostalim obavezama nisu mi ostavljali prostora za spekulaciju, pa sam i sam morao da učim i dajem sve od sebe. Koliko je to istina, možda najbolje govori podatak da sam kao gimnazijalac svojevremeno završio na popravnom baš iz fizike – priseća se kroz smeh Stevan.

Armakovići smatraju da Srbija ima dovoljno mladih, pametnih i ambicioznih ljudi, ali nema dovoljno volje da konstruktivno iskoristi potencijal svojih mladih stručnjaka.

Sanja i ja ne bismo želeli da moramo da odemo u inostranstvo kako bismo ostvarili zamišljeno. Zato pozivamo one koji bi mogli da pomognu, da se uključe, jer mi sami to ne možemo – objašnjava Stevan.

Prošle godine, povodom „Noći istraživača“, Stevan Armaković je izabran za jednog od deset „najkul naučnika Novosadskog univerziteta„.

To priznanje došlo je kao dokaz da Stevanov rad na promociji nauke nije bio uzaludan. Možda više od toga da promocija nauke nije uzaludan posao svedoči i sve veći broj mladih prirodnjaka koji iz školskih i studentskih klupa ulaze u laboratorije.

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here