KUKUJEVCI: Država dala zemljište crkvi – poljoprivrednici ostali bez njiva

0
3564

Poljoprivrednici u Kukujevcima, u opštini Šid, ostali su bez mogućnosti da licitiraju dobar deo državnog poljoprivrednog zemljišta jer je te njive u procesu povraćaja imovine dobila Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja u ovom selu pre ratnih dešavanja devedesetih godina nije ni bila prisutna.

”Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Eparhiji sremskoj, država je u tom mestu restitucijom dala 61 hektar, od ukupno 295,6 hektara oranica. To zemljište ranije joj nije pripadalo jer u Kukujevcima pravoslavne crkve nije ni bilo, pa nije jasno po kom osnovu ga je sada dobila”, navodi sajt Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Dodaje se da je sremski episkop Vasilije ustupio potom njive dobijene u restituciji “jednom od najvećih poljoprivrednika u ovom delu Vojvodine”.

Mali poljoprivrednici u Kukujevcima, mahom proizvodjači duvana i povrća, kazali su da sada raspolaganju gotovo da nemaju državnih oranica pa neće ni zasaditi dosadašnje površine.

Oni su upitali zašto se SPC-u ne vraća zemlja u Jameni u kojoj država ima dosta hektara, već u Kukujevcima ili Erdeviku.

Tako se i u Kukujevcima ponovila slična situacija kao prošle godine u susednom Erdeviku kada je, takodje, došlo do sporne restitucije u kojoj je SPC, po sličnom scenariju, dobila najbolje njive i ustupila ih lokalnom biznismenu.

Poljoprivrednici iz Kukujevaca su kazali da će se i sada desiti slično, pa će zemljoposednik kojem je Eparhija sremska SPC ustupila njive dobijene u restituciji verovatno s crkvom menjati oranice koje poseduje na drugim, lošijim lokacijama za kukujevačke, uz pogodbu.

(Beta, Voice)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here