Srednjoškolka iz Inđije za pronalazak dobila SVETSKO PRIZNANJE!

0
2630

Pronalazak srednjoškolke iz Inđije, Sare Milošević, polaznice Regionalnog centra za talente, osvojio je nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, u kategoriji učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Njen rad “Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena” proglašen je za najbolji u konkurenciji učeničkih radova.

Pronalazak Sare Milošević pripada oblasti inženjeringa, a odnosi se na transformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu. Značaj pronalaska Sare Milošević proističe iz činjenice da je dokazala konkretnu primenu poluprovodnika dobijenog od barijum titanata dopiranog lantanom jer je napravila prototip pronalaska, čije senzorske osobine je potvrdila merenjem i matematičkim modelovanjem/simulacijom u specijalizovanom softveru COMSOL, pri čemu je pokazala atraktivne rezultate.

Sara je učenica trećeg razreda gimnazije u Inđiji, dugogodišnji je polaznik Centra za talente i udaljenost Centra joj ne predstavlja poteškoće da redovno pohađa program rada centra i radi na istraživačkim projektima.

Sa svojim istraživačkim projektom Sara je ove godine na svetskom prvenstvu istraživačkih radova osvojila srebrnu medalju, kao i prvu nagradu na Festivalu nauke u Moskvi.

Mentorski nadzor na Sarinom projektu su vodili mentori dr Mirjana Vijatović Petrović, Institut za multidiscuplinarna istraživanja, Univerzitet u Beogradu i dr Milesa Srećković, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Ovu prestižnu nagradu polaznici Regionalnog centra za talente, osvajaju već četiri godine uzastopno, što najbolje govori o ukupnom kvalitetu u radu sa nadarenim i talentovanim učenicima, koju sprovodi ova ustanova počev od procesa identifikacije nadarenih i talentovanih, konsultativne nastave, mentorske nastave do uspeha polaznika na međunarodnim takmičenjima i naučnim manifestacijama.

(SMP.onLine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here