Cena nafte opet skočila

0
1596

Cena barela nafte tipa “brent” koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama skočila sa 117 dolara od prošlog petka na 123 dolar, što je poskupljenje od oko pet odsto.

Od početka godine barel “brenta” je poskupeo za 46 dolara, i sada se kreće oko istorijskog maksimuma koji je dostignut pre tri meseca kada je cena barela dostigla skoro 128 dolara.

A budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja “crnog zlata” na globalnom trštu, rast cena na berzama u poslednjih sedam dana glavni je signal vozačima da se pripreme za, po svemu sudeći, poskupljenje evrodizela i bezolovnog benzin BMB 95 od sutra na domaćim pumpama, pod uslovom da se do tada drastično ne promeni trend na svetskim berzama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat sutra do 15 časava, kada ga na svom sajtu objavi Ministartvo trgovine.

Do tada će važiti maksimalne cene od 206 dinara za litar evrodizela, i 193 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 3. juna. Tada je litar dizela poskupeo za 2,5 dinara, a benzina za šest dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije je radi sprečavanja većih poremećaja na tržištu goriva i radi očuvanja životnog standarda stanovništva, 10. februara usvojila Uredbu o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama. Uredba je od tada bila produžena više puta, a prema poslednjim izmenama Uredbe ograničenje cena naftnih derivata je produženo do 30. juna ove godine.

U skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva petkom najkasnije do 13 časova, obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostavlja je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje najkasnije do 15 časova utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here