Nepravilnosti u radu direktorke rumskog „Poletarca“! IMA LI ELEMENATA ZA KRIVIČNU PRIJAVU?

1
12097

I dok Opštinu Ruma trese groznica hapšenja odgovornih lica u školskim ustanovama, u lokalnoj Predškolskoj ustanovi „Poletarac“, van domašaja javnosti, dešava niz radnji sumnjivog karaktera.

Kako se saznaje iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora, celokupna ujdurma u ovoj ustanovi počela je u decembru 2021. godine kada je njen tadašnji direktor Radoslav Mašić dao iznenadnu ostavku, a za vršioca dužnosti direktora dolazi Nadežda Mirković- vaspitačica zaposlena na određeno vreme u ovoj ustanovi. Odmah nakon stupanja na funkciju, povlači niz kontradiktornih poteza, pa, između ostalog, po nalogu predsednika Skupštine opštine Ruma, Stevana Kovačevića, suspenduje jednu medicinsku sestru – vaspitača na neodređeno vreme i dva (!) puta je šalje na procenu radne sposobnosti.

Prvo u nadležnu službu ‘Dom Zdravlja’ Ruma, gde pomenuta medicinska sestra- vaspitač (po njenoj želji – ne navodimo ime i prezime) uredno prolazi sa nalazom kao radnosposobna, a potom i u specijalizovanu ustanovu u Beograd, čiji se nalaz još uvek navodno čeka, iako je pregled obavljen pre gotovo 2 meseca i iako redakcija ima saznanja da je i rezultat tog nalaza poslat Predškolskoj ustanovi „Poletarac“.

U celu ujdurmu upletena je i privatna tužba koju je, pre toga, pomenuta medicinska sestra – vaspitač podnela protiv sina Stevana Kovačevića, predsednika rumske skupštine, koju, bez obzira na pritiske nad njom – nije želela da povuče! Zbog svega, ona tvrdi da je, kao kazna zbog nepovlačenja tužbe, stigla osveta u vidu njene suspenzije i udaljavanje sa radnog mesta.

U međuvremenu, v.d. direktorka Nadežda Mirković, donosi niz kontraverznih i nelogičnih poslovnih odluka vezanih za način trošenja novca sa računa UPVO „Poletarac“ Ruma, zbog čega se Upravnom odboru ove Predškolske ustanove obraća jedan zaposleni (kojeg takođe, po njegovoj molbi, ostavljamo anonimnog za širu javnost) koji članovima Upravnog odbora ukazuje na nepravilnosti u radu v.d. direktorke Nadežde Mirković, prilaže dokaze svojih tvrdnji i pritom ukazuje na neuljudno i diskriminišuće ponašanje od strane Mirkovićke prema njemu. Osim što se zaposleni obratio Upravnom odboru, dopis sa detaljnim opisom malverzacija i neuljudnog ponašanja v.d. direktorke, prosledio je putem mejla i nadležnom prosvetnom inspektoru u Rumi.

Međutim, v.d. direktorka Nadežda Mirković se ni tu ne zaustavlja, već u međuvremenu suspednuje i udaljava sa radnog mesta i saradnicu za preventivnu zdravstvenu zaštitu i negu dece i lažno je optužuje za psihičko nasilje, nakon što je pomenuta došla da je obavesti o saznanjima koja ima, a koja su se ticala sumnje na zlostavljanje deteta u objektu u Dobrincima. Nakon ovog događaja, saradnica za preventivnu zdravstvenu zaštitu i negu dece se dva puta obraćala Upravnom odboru i podnosila žalbu, a Upravni odbor je oba puta usvojio njenu žalbu i tako jasno stavio do znanja direktorki Mirković da saradnica treba da se vrati na svoje radno mesto, te da se disciplinski protiv nje obustavi.

Ipak, v.d. direktora Nadežda Mirković se oglušuje o odluke Upravnog odbora i nastavlja da sprovodi lični obračun, u nadi da će osvojiti neke poene, dokopati se rešenja na neodređeno vreme i zadržati svoju funkciju, jer je saradnica za preventivnu zdravstvenu zaštitu i nege dece potpredsednik odbora Stranke slobode i pravde u Rumi i aktivno sprovodi opozicione aktivnosti već duži vremenski period.

Pored svih ovih nepravilnosti u radu, v.d. direktorka Nadežda Mirković je u aprilu došla na ideju da uz pomoć turističke agencije iz Novog Sada, organizuje ekskurziju za predškolske vaspitne grupe, a da ustanova prethodno nije usvojila, niti imala Pravilnik o organizovanju ekskurzija. Na svu sreću, nadležni prosvetni inspektor u Rumi je na vreme reagovao i zaustavio izlaganje dece opasnosti i odlaska na ekskurziju bez Pravilnika o ekskurzijama.

Neprofesionalno, neuljudno ponašanje v.d. direktorke Mirković, kao i zloupotreba službenog položaja u smislu mobinga prema pomenutim zaposlenim licima – prijavljeno je i nadležnom prosvetnom inspektoru u Rumi, koji je izašao na teren i na čiji izveštaj se još uvek čeka.

U međuvremenu, zaposleni će podneti krivične prijave i privatne tužbe nadležnim organima protiv v.d. direktorke Nadežde Mirković, jer kako jedan od njih navodi: „Kada joj je suprug, kao direktor Osnovne škole u Buđanovcima nedavno uhapšen zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja, zašto ne bi bila uhapšena i ona – jer smo ubeđeni da elemenata za krivična dela svakako ima?

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Darko Ilić/SremOnline)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here