Cene nekretnina u Sremu ne padaju, a zemljišta za prodaju – NEMA!

0
3144

Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji prodato je ove godine u opštini Ruma, po ceni od milion evra za 5 hektara i 66 ari – pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda. Ta neverovatna cena ipak je izuzetak, pokazuju prosečne cene poljoprivrednog zemljišta u Sremu, koje se kreću od 6 do 8 hiljada evra po jutru. Neko bi rekao – ni to nije malo, ali veći je problem što zemlje zapravo – nema.

Prateći trend porasta vrednosti nekretnina, porasla je i cena poljoprivrednog zemljišta u Sremu.

To se dešava zato što je porast nekretnina trend, jer, ako odu cene stanova, kuća, moraju da odu i cene poljoprivrednog zemljišta, koje na neki način to prate. Cene su više od 10 do 20 procenata – kaže Rade Frajtović, vlasnik „STIL nekretnine“ – agencije za promet nekretnina iz Sremske Mitrovice.

Cena poljoprivrednog zemljišta raste, ali je od viših cena veći problem što je to ograničeni resurs.

Najveći problem je što zemlje nema. Uglavnom je urađena tzv. kristalizacija stanja, što znači da su ljudi koji se time ozbiljno bave već pokupovali zemlju, a svi koji su imali manje površine u vlasništvu, stimulisani dobrom cenom, već su je prodali. Uglavnom su to koristili da kupe neke druge nekretnine, stanove. I sve što se pojavi, što ima neku razumniju cenu, sve se brzo proda. Cena je sada od 6 do 8 hiljada evra, po jutru – tvrdi Frajtović.

Naravno, vrednost pojedinih parcela dostiže cenu i do 10 hiljada evra, ali je prosek oko 7 hiljada. Ipak, ovog trenutka poljoprivrednici imaju druge brige. Velika suša, loši prinosi i niske otkupne cene s jedne, i sve veća ulaganja s druge strane, sada zadaju najveće glavobolje.

Ipak, što se kupovine dobre zemlje tiče, Sremci bi rekli – uvek se nađe u slamarici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here