Ćira Milekić, prvi gradonačelnik Mitrovice, dobio spomenik

3
3816

Na trgu koji nosi njegovo ime, protekle nedelje otkriven je spomenik Ćiri Milekiću, prvom gradonačelniku Mitrovice, koji je tu dužnost obavljao 27 godina. Spomenik su otkrili zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović i Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Ovaj spomenik izrađen je u bronzi i predstavlja Ćiru Milekića u prirodnoj veličini sa statutom grada u ruci.

Uživamo u onome što nam je ostavio prvi gradonačelnik Ćira Milekić, a ovaj današnji čin je najmanje što mi možemo da učinimo za njega. Te 1881. godine on je učinio veliki korak tako što je uspeo da se izbori da tadašnja Mitrovica dobije status slobodnog kraljevskog grada i time je udario temelje za razvitak novog modernog grada kakva je danas naša Sremska Mitrovica. Mi ćemo se truditi dalje da idemo Ćirinim putem, evo i naša Sremska Mitrovica današnja posle jednog perioda stagnacije ušla je u deceniju razvitka, u deceniju u modernizacije i to je rezultat odgovornog upravljanja gradom i odgovornog upravljanja resursima.” – rekla je, prilikom otkrivanja spomenika, zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

Spomenik je rad vajara Zorana Kuzmanovića, sa ponuđenom cenom od 2,5 miliona dinara.

Ćira Milekić potiče iz ugledne plemićke porodice. Nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1881. godine za prvog mitrovačkog gradonačelnika izabran je Kirilo Ćira Milekić.

Dužnost gradonačelnika obavljao je 27 godina i njegove zasluge za materijalni i kulturni prosperitet grada su ogromne. Umro je 9. avgusta 1908. godine u 62 godini života u jednom sanatorijumu u Gracu. Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici uz velike počasti.

(M. M.)

3 COMMENTS

  1. Sve se sređuje, ali imam osećaj da se spomen park namerno izbegava. Pri tome ne mislim na zelenilo, on je relativno ok., uz smeće koje kojekakvi idioti bacaju. Mislim na suštinsko uređenje ovog prostora kao memorijalnog kompleksa, što je dug stradalim od ustaškog terora i obaveza prema mladim generacijama – da se više nikada ne ponovi. Biće da za sve ima para (naravno iz kredita koje će naši unuci vraćati), ali za ovo ne. Slučajno ili namerno? Jel se Srbi stide svojih žrtava ili se možda boje da nekog ne uvrede?. Kako god, sramota za grad, sramota za rukovodstvo grada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here