RUMA: Sećanje na junake sa Legeta

1
2456

Na Srpskom vojničkom groblju u Rumi, gde je sahranjeno 55 junaka sa Legeta, obeležena je 101. godina od oslobođenja u velikom ratu, za šta je najzaslužniji Peti pešadijski puk kralja Milana pod komandom majora Ljubomira Maksimovića.

– Velike ideale možemo ostvariti samo ako smo kao narod jedinstveni, kao što su to naši preci – poručio je tokom prigodne svečanosti predsednik Skupštine opštine Stevan Kovačević.

Podsetio je i na to da Ruma ima još važnih datuma koje obeležava, a svojevrsna kruna će biti proslava 24. novembra, Dana opštine koji se praznuje jer je upravo ovde doneta odluka o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Da se ne zaboravi, na legetskom bojištu je u septembru 1914. – tokom Sremske ofanziva austrougarske vojske – poginulo ili se udavilo 2.000 vojnika, zarobljeno ih je čak 4.800, a samo se 600 vratilo na desnu obalu preplivavši Savu.

(S. Kostić)

1 COMMENT

  1. Da se ne zaboravi. Jer danas takvih heroja nema vise. Sada su svi profesionalci. Pucamo za platu i ginemo za platu a tesko da danas i imamo oficije koji bi u napadu povikali , zamnom junaci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here