Crnoglavi galeb svio gnezdo u severnoj Mačvi

0
2828

U severnoj Mačvi, na području sremsko mitrovačke opštine, uočen je crnoglavi galeb, koji se svrstava u 215 retkih ptica koje naseljavaju ovo stanište. Pored toga, na ovom području živi i veoma retka i ugrožena vrsta ribe umbra, a već 14 godina naseljene su i porodice dabrova, kojih danas ima oko 90 jedinki.

Prirodno dobro Zasavica, koje je od 1997. godine pod zaštitom države, pored više od 200 retkih ptica, odnedavno je bogatije za još jednu.

– U jatu od 57 običnih galebova primetio sam crnoglavog, koji je se prvi put nastanio na ovom prostoru. U odnosu na ostale vrste ove ptica, on se razlikuje samo po crnoj glavi, dok su ostale karakteristike iste. Većina vrsta galebova živi uz obale mora, ali i uz veće vode, gde se hrane ribom, zato i nismo iznenađeni zašto se pojavio ovde – pojašnjava Mihajlo Stanković, stručni saradnik i istraživač.

Posle više od 100 godina, u rečicu Zasavicu vraćeni su iščezli dabrovi. Od 35 dabrova koji su u Zasavicu pušteni 2004. godine, njihova populacija se trostruko uvećala.

(Smiljka Kostić)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here