ČUVANJE LEPOG OBIČAJA: Deveti put Kraljice šetale Rumom

0
570

Već deveti put, Ansambl „Branko Radičević“ iz Rume trudi se da sačuva od zaborava jedan lep običaj koji se u našem narodu praktikovao na veliki praznik Duhova. To je običaj oživljavanja „kraljica“, u predanju poznatih kao vile, koje hodaju od domaćina do domaćina, pevajući „kraljičke pesme“ i donoseći radost i blagostanje svuda gde se pojave.

Na drugi dan Duhova, u skladu s običajem, Kraljice su obišle rumska domaćinstva, javne ustanove, škole i sve one koji su imali dobru volju da ih ugoste. Nakon pričesti u crkvi i primanja blagoslova, Kraljice su obišle Rumu i prenele blagodat ovog velikog pravoslavnog praznika.

Iz crkve posvećene Silasku svetog duha na apostole u Rumi i ove godine na praznik Duhova hodale su Kraljice rumskim sokacima. Sa krunama od cveća i odevene u belo, mlade i lepe devojke, da bi predstavljale kraljice moraju se prethodno pripremiti.

Pohode Kraljica ulicama i domaćinstvima, zabeležene su u narodnoj tradiciji kao radostan i lep običaj koji se vezuje za sreću, blagostanje, napredak. Zato ih svi rado primaju. U Sremu je ovaj običaj postojao odvajkada. Pesme koje su devojke pevale poznate su u našoj književnosti pod nazivom „kraljičke pesme“ i predstavljaju izuzetno narodno lirsko stvaralaštvo.

Vuk ih je uvrstio u svoju antologiju narodne lirske poezije. Stoga treba naročito ceniti trud Ansambla za negovanje tradicije i pesama „Branko Radičević“ iz Rume, koji nastoji sačuvati ovo bogatsvo od zaborava. Kraljice ili vile, ili u ruskoj verziji – rusalke, po predanju predstavljaju oživljene duše mladih devojaka, koje mirišu na cveće, na radost i na veselje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here