Da li je PVC stolarija pravi izbor za vas i zbog čega je odgovor DA?

0
531

Sinonim za manjenje zagadjenja je ušteda energije, a toplotna izolacija je ono što smanjuje zagadjenje. CTE (tehnički gradjevinski kod) je razvijen izmedju ostalog i baš iz dog razloga. Možemo reći da stolarija o kojoj je reč u ovom tekstu ispunjava sve uslove CTE-a bez bilo kakvih ograničenja, uzimajući to u obzir može se postavljati svuda.

Ugradnjom PVC stolarije u poredjenju sa aluminijumskom stolarijom smanjuje se potrošnja energije u kućama za 45% i u poredjenju sa drvenom stolarijom smanjuje se potrošnja energije za 15%. 2005. godine sprovedena je studija od strane univerzitetka Katalonije koje je sprovelo odeljenje za inžinjerske projekte kroz laboratoriju za modeliranje životne sredine. Prema mišljenju stručnjaka, to je ključni materijal za poštovanje Kjoto protokola. PVC stolarija pored toga smanjuje za 161% emisiju CO2 u atmosferu u poredjenju sa aluminijumskom stolarijom i za 52% u poredjenju sa drvenom stolarijom.

Ne gledajte samo cenu, već uzmite u obzir sve prednosti koje dobijate ugradnjom pvc stolarije

Ovo su samo neke od prednosti PVC stolarije, a sledi još dosta koje ćemo obuhvatiti u nastavku, sada kada ste se odlučili za kupovinu vreme je za cenu. Kada je u pitanju PVC stolarija cene sa ugradnjom će vas izaći dosta povoljnije – neke firme čak nude popuste ili plaćanje na više mesečnih rata, što opet olakšava da ovaj izdatak uskladite sa vašim kućnim budžetom.

Važno je napomenuti, pored toga što su praktični i povoljni za ekologiju PVC prozori i vrata su estetski privlačni i možete ih lako uklopiti u svoj dom. Obzirom na to da ćete uštedeti energiju ugradnjom PVC prozora i vrata, uštedećete i novac koji bi potrošili na račune. Ovo su samo neke od prednosti. Šta mislite, da li je PVC stolarija pravi izbor za vas? U koliko i dalje niste sigurni da li je PVC stolarija vaš izbor u nastavku sledi više o održivom razvoju i izgradnji.

Izgradnja i održivi razvoj

Ekološki i socioekonomski razvoj su saučesnici i to se zove održivi razvoj. Prateći iste ove ciljeve i smernice, održiva gradnja na prosečan način vrednuje, pomoću nove tehnologije, medjunaodne resurse za zgrade. Kako bi se to sprovelo, ekstrakcijom sirovina iz gradjevinskog materijala se procenjuju faktori, kao i proizvodnjom i transportom, periodom korisnog veka i odlaganjem otpada.

− Potrošnja resursa i eksploatacija sirovina

Ekološki ISO 14001 su dobile sve kompanije koje proizvode PVC kao sirovinu. Ekološki balans PVC stolarije je povoljan.

− Transport i proizvodnja

Prilikom proizvodnje se ne proizvodi bilo kakva emisija i zagadjenja bilo kakve vrste, jer je proizvodnja visoko tehnička. Svi PVC ostaci koji su odbačeni tokom procesa se kasnije 100% recikliraju.

− Životni vek ili rok trajanja

PVC je materijal koji se kvalifikuje kao „materijal sa dugim životnim vekom“ u okviru konstrukcije koja prati standard ISO 14000,  jer ima životni vek koji u proseku iznosi 50 godina.

− Rušenje

Rušenje ili selektivni oporavak materijala. U ovom procesu, reciklaža opada se dobija u 100% slučajeva.

U svakom slučaju, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za ugradnju pvc stolarije, pored uštede energije što ćete se složiti veoma bitno u današnje vreme, takođe primetićete smanjenje računa za potrošnju električne energije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here