Da li je u Mitrovici ZAISTA zaposleno preko 20 HILJADA radnika? Proverili smo u PIO FOND-u…

1
4099

Tvrdnja iznesena od strane ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o preko 20 hiljada zaposlenih na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a koju smo preneli u članku  https://mitrovica.info/istorijski-rekord-vise-od-20-hiljada-zaposlenih-u-mitrovici/   bila je uzrok prilično žustrih komentara na društvenim mrežama.

S obzirom na osporavanja povodom iznesenog podatka, odlučili smo da proverimo tu tvrdnju i zatražili od PIO Fonda, kao najmerodavnijem izvoru, izveštaj koliko je zaposlenih kod njih evidentirano.

Po zvaničnim podacima Republičkog fonda za Penzijsko-invalidsko osiguranje na teritoriji koju pokriva Sremska Mitrovica (gradski deo plus sela) postoji ukupno 20298 osiguranika. Pored ovog broja, sasvim je izvesno da deo radnika radi bez osiguranja (na crno) i koji nije evidentiran, pa je broj zaposlenih svakako veći.

Ako se uzme u obzir da na teritoriji Grada Sremska Mitrovica živi, po proceni, oko 75000 ljudi, očigledno je da u svakom domaćinstvu postoji makar jedan član koji je zaposlen.

Od ukupnog broja, najviše zaposlenih je u privatnim preduzećima i radnjama – 15506, a reč je o svim radnicima koji, pored Sremske Mitrovice, rade i u Rumi. Od toga je u prerađivačkoj industriji 5402 radnika.

Privatnih preduzetnika, kao i lica koja su zaposlena kod njih, na evidenciji ima 3694, dok u trgovinama radi 2887 lica.

Kada je reč o obrazovanju, evidentirano je 1339 zaposlenih, dok je u zdravstvu 1820 lica.

U organima lokalne samouprave, institucija kulture i javnih preduzeća koja deluju na teritoriji grada radi 1610 radnika, dok je registrovanih individualnih poljoprivrednika 1098.

(M. Milivojević)

1 COMMENT

  1. Pa ko moze naraditi za ovih 1610 neradnika…pauza kad god i koliko god hoces,godisnji stari,godisnji novi,drzavni praznici spajanje dana,efektivnog rada sat ipo vremena dnevno itd…Da ima 40 hiljada zaposlenih u privatnom sektoru ne moze da naradi i zaradi za ove neradnike,napirlitane zacesljane…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here