ISTORIJSKI REKORD: Više od 20 hiljada zaposlenih u Mitrovici!

0
3399

Podatak koji su najviši gradski funkcioneri izneli prethodnih dana o skoro 21 hiljadi zaposlenih na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a koji je potvrdio i ministar Branislav Nedimović, ukazuje na to da je lokalna sredina izašla iz ekonomske i privredne krize u kojoj se nalazila prethodnih nekoliko decenija, a koja je kulminirala tokom vladavine koalicije DS-a i DSS-a  (2000-2012).

Preciznosti radi, tokom osamdesetih godina prošlog veka, koje se smatraju zlatnim dobom razvoja grada, nije bilo više zaposlenih nego danas! Tako se može zaključiti da je ove godine oboren istorijski rekord kada je u pitanju broj zaposlenih na području Mitrovice i njoj pripadajućih sela.  

Pored toga, i broj nezaposlenih, po evidenciji mitrovačke filijale NSZ, smanjio se na svega 3105 lica, što se, po rečima nadležnih, nije dogodilo nikad do sada. Ipak, kada su u pitanju nezaposleni, ove cifre mogu i da iskrive realnu sliku s obzirom da je jedan broj sugrađana otišao u inostranstvo i time ovde prestao da traži posao. Takođe, sa evidencije se brišu i oni koji zakasne sa redovnim javljanjem, što automatski ne znači da su našli posao, iako ih službenici NSZ brišu sa spiska nezaposlenih.

Pored toga, sa cifre od preko 1000 nezaposlenih sa višom i visokom stručnom spremom (pre desetak godina), sada na posao čeka 178 lica sa Višom, odnosno 330 lica sa Visokom stručnom spremom. Od toga su 224 žene.

Kada je reč o zaposlenim, oni mahom rade u rumskim i mitrovačkim fabrikama koje su otvorili inostrani investitori. Najplaćeniji su, logično, i najstručniji u svojim poslovima, dok najmanje plate zarađuju manuelni radnici na pozicijama za koje ima najviše potražnje.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here