Da li su funkcioneri lokalne samouprave SERVIS GRAĐANA ili PARTIJSKI MEŠETARI?

3
1375

Nema veće sreće nego kada se potrefi da se bliže izbori, a istovremeno su raspisani Konkursi za dodelu sredstava iz budžeta Udruženjima građana koja svojim delovanjem zadovoljavaju neki javni interes.

PIŠE: Mirjana Novković

Tada mnogi funkcioneri novcem iz budžeta, kao da im je to dedovina, kupuju podršku koja će ih održati na pozicijama moći, a ovi što hoće pare tvrde pazar ucenjujući ih brojem glasova svojih članova.To nam se izgleda baš sada dešava.

Po kuloarima se priča da je jedan v.d. načelnik koji nema profesionalno pokriće za mesto na kome se nalazi već dogovorio cifre koje će dati udruženjima, bez obzira na to što niko još ni projekat nije napisao i što su gotovo svi nenamenski trošili i nakaradno pravdali u prethodnom periodu dobijena budžetska sredstva. Čoveku je očigledno najvažnije da stekne pokriće kojim će se u svojoj Stranci izboriti za o(p)stanak na funkciji.

Gde je tu zaštita interesa Grada, briga za kvaliteniji život sugrađana, odgovornost, moral…? Mora biti da su ovo prevaziđene vrednosti.

V.d. zamenica načelnika Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Slađana Mirčeta krajem prošle godine izlobirala je da na Konkursu koji je raspisala ta Uprava prođe i projekat fantomskog udruženja njenog stranačkog kolege iz Suseka, koje se inače ne bavi socijalnom zaštitom. Sada je otišla korak dalje. Kao član komisije za kontrolu utroška budžetskih sredstava dala je zeleno svetlo prenosu novca sa računa napred navedenog udruženja na račun Pčelarske zadruge iz Grgurevaca!

Ako se uzme u obzir da je stranački kolega v.d. načelnice pčelar onda je ovo očekivano ali ako se zna da se ovde radi o budžetskim sredstvima opredeljenim za socijalnu zaštitu onda je u pitanju skandal.

Inače, neprofesionalizam i površnost doveli su do legalizacije nenamenskog trošenja više od dva miliona dinara od strane raznih udruženja samo po Konkursu za socijalnu zaštitu!

Kada se izračuna to da nas rad ove Ljajićeve uzdanice, dovedene po koalicionom sporazumu na mesto koje ranije nije postojalo, košta oko milion dinara na godišnjem nivou pitam se vredi li njeno pregalaštvo ovoliko para? Ako v.d. načelnik Uprave za socijalnu zaštitu, čiji rad nas košta malo više od milion dinara na godišnjem nivou, odobrava postupke svoje v.d. zamenice, treba se zapitati šta će nam i on takav?

Ni u drugim Upravama situacija nije bolja, naprotiv. Udruženje čije delovanje nema veze sa temom raspisanog Konkursa prošle godine je, gle čuda pred izbore, dobilo čak milion dinara od čega je samo 20% utrošeno u skladu sa predlogom projekta. Ostalo je proćerdalo “ovlašćeno lice”! Pored neuobičajeno visoke cene za zakup poslovnog prostora ovo udruženje je novcem dobijenim iz budžeta plaćalo čak i porez na dobit od zakupa, koji je trebao da plaća zakupodavac!

Ali, čemu štedeti kad niko neće reagovati?

Uzimajući u obzir da je prošao period od 6 meseci na koji su izabrani i da su rad v.d. načelnika već trebali vrednovati članovi Gradskog odbora stranke koja im je ukazala poverenje, kao i to da je Gradsko veće moralo raspisati Konkurse za popunu ovih radnih mesta, zaista ne znam šta se čeka?

Verujem da je bar sadašnji gradonačelnik Sanader pravilno procenio kapacitet svojih saradnika. Ostaje da se nadamo da će, kao prvi čovek izvršne vlasti, uticati na to da oni koji nisu stručni ne dobijaju nove šanse i prilike.

3 COMMENTS

  1. Bravo ! Mene interesuje koja su to udruženja nenamenski trošila novac i za čega? Pretpostavljam da ste imali uvid u pravdanje. Ako su tražili sredstva za neke aktivnosti, kako su ih trošili na nešto sasvim drugo? Ako je tako, kako Vi kažete, zašto nadležni u Gradskoj upravi nisu tražili povraćaj para za nenamensko trošenje? Još jednom, svaka čast za tekst! Samo napred.

  2. Bravo Mirjana tekst je dobar konacno i na Portalu nesto i o gradskoj vlasti, samo si u velikoj zabludi sto se gradonacelnika Sanadera tice on jase na celu te kolone.
    Vlada Petkovic je odleteo sa pticama selicama a Sanader je jos u sedlu i jase na celu kolone.
    U svakom slucaju dobro je hrabro nastavi dalje da istrazujes

  3. Slađana Mirčeta da javno podnese izveštaje i da se SUP time pozabavi. Dokle će se štititi prevaranti koji sredstva troše u lične i stranačke svrhe? I još nešto za takve, a ima ih vagon, NIČIJA DO ZORE GORELA NIJE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here