Nepravilna ishrana uzrok kamena u žuči

0
1947

Broj osoba koji oboli od kamena u žuči je u stalnom porastu. Najčešće se javlja u dobi između tridesete i šezdesete godine života. Žene obolevaju češće nego muškarci.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Često se dešava da prođe dosta vremena pre nego što se ispolje simptomi kamena u žuči. Ponekad kamen može da bude veoma sitan i da se neprimetno eliminiše iz organizma, a nekad može da napravi velike probleme. Dok kamen u žuči miruje, bolesnik nema nikakve simptome. Kada se kamen pokrene i ako se zaglavi u žučnom kanalu, to izaziva veoma jake bolove. Često se javlja mučnina sa povraćanjem.

Smatra se da je glavni uzrok nastanka kamena u žuči nepravilna ishrana, bogata zasićenim mastima usled koje dolazi do povećanja telesne težine i porasta lošeg holesterola u krvi.

Pošto je nepravilna ishrana jedan od uzroka nastanka kamena u žuči, posebnu pažnju treba obratiti na odabir namirnica.

Prednost treba dati integralnim žitaricama. U jelovniku mogu da vam se nađu integralni dvopek, testenina bez jaja, integralni pirinač. Dozvoljeno je jesti kuvano i grilovano posno meso i ribu, a trebate da izbacite pohovano i prženo. Preporučujem vam da jedete samo belance, a žumance izbegavajte jer može da izazove bolne kontrakcije. Dozvoljen je mladi sir i kiselo mlečni proizvodi. Izbegavajte povrće koje je bogato celulozom (mahunarke, luk, krastavac, karfiol, brokoli, kupuc). Od vidljivih masti dozvoljena su biljna ulja, a prednost treba dati maslinovom ulju. Izbegavajte da konzumirate jako hladnu ili vruću hranu. Takođe treba izbegavati konzumiranje jakih čajeva, kafe i alkoholnih pića.Zabranjeni su začini kao što je paprika, biber. Takođe se ne preporučuje upotreba senfa, majoneza, sirćeta.

Veoma je bitno napomenuti da ne trebate u potpunosti da prestanete da unosite masti putem hrane, jer kad drastično prekinete da unosite masti, žučna kesa se ne kontrahuje dovoljno često i žuč ne može da se izbaci u tanko crevo što dovodi do toga da se žuč nagomilava u žučnoj kesici i to može da pokrene stvaranje kamenčića.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here