Da li znate kad zastareva dug za struju, vodu, komunalne usluge, telefon, parking…?

1
18468

Zakon o obligacionim odnosima reguliše sva dugovanja za komunalije tako da zastarevaju nakon 12 meseci od nastanka duga, tj. datuma na računu.

Posle tog roka, trgovac ima pravo da tuži korisnika usluge koji, da bi izbegao naplatu duga, može da se pozove na rok zastarelosti. Za koje sve usluge važi ovaj rok?

„Jednogodišnji rok zastarevanja odnosi se na komunalne usluge i srodne delatnosti. To su sve usluge od opšteg ekonomskog interesa – struja, voda, telefon, kablovska, parking servis.Znači, sve one usluge koje čak ne moraju da budu pružane od trgovaca koji predstavljaju javna komunalna preduzeća, nego i one u koje spadaju privatne kompanije poput mobilnih i kablovskih operatera. Sve to spada u jednogodišnji rok zastarelosti“, kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja „Efektiva“ koje se bavi zaštitom prava potrošača.

Prodavac usluge može da tuži dužnika i nakon na primer pet godina, ali je pravo potrošača da se pozove na zastarelost, kaže Gavrilović i dodaje da, ako se portrošač ne pozove na zastarelost, dug ponovo postaje važeći i trgovac ima pravo da ga naplati, preko izvršitelja.

„Problem je što neki mobilni operateri, odnosno njihovi pravni zastupnici, pokušavaju da obmanu dužnike iako je prošlo godinu dana. Dug zastareva posle godinu dana i to je jedina istina. Svaki potrošač je dužan da u roku izjavi prigovor zastarelosti i takav postupak bi na sudu kasnije bio obustavljen“, objašnjava Gavrilović.

1 COMMENT

  1. ..samo treba paziti da vas posle 12 meseci ne iskljuce sa el. mreze, naime, kupio sam kuci od coveka koji nije ziveo u nasem gradu, tj. gde se kuca koju smo kupili nalazila. Bivsi vlasnik je dolazio u SM na svakih 12, 13 meseci (jednom godisnje) i tada bi otisao da plati sve nagomilane i pristigle obaveze (tel., struja, voda..) u tom periodu (iskljucivo ‘obaveze’, a nikako potrosnju, posto niko nije ziveo u kuci..) i kada je posle 12 meseci i par dana otisao da plati struju, docekalo ga je, malo je reci NEPRIJATNO ‘iznenadjenje-ISKLJUCILI SU MU STRUJU-TRAJNO, kao da nikada nije imao prikljucak..?!!!…ponovo se moralo pristupati uvodjenju struje, kao da nikada nije bilo prikljucka uz obrazlozenje da posle 12 meseci ne placanja (u ovom slucaju iskljucivo OBAVEZE, oko 900,00, bez i jednog jedinog utrosenog kilovata za 1 mesec…) El. distribucija TRAJNO ISKLJUCI PRIKLJUCAK..?!! ..da li je ovo normalno, s’obzirom da nismo to znali, kao ni velika vecina sto nije obavestena ili upucena u ovu ozbiljnu problematiku, zato sada ovo pisem, da drugi ne bi doziveli OGROMNU, malo je reci ‘neprijatnost’, poput nas i prethodnog vlasnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here