Koliko igračaka je potrebno za srećno dete

0
817

Da li se sećate koliko igračaka ste vi imali kao deca? Koliko su vaši roditelji ili vaše bake i deke? A koliko vaša deca imaju igračaka?

Ako razmislite shvatićete da vaša deca imaju daleko više igračaka nego vi i vaši roditelji zajedno. Šta se tu desilo i zašto deci kupujemo toliko igračaka?

Zašto deci kupujemo toliko igračaka?

Današnja deca imaju toliko igračka da se sa većinom njih nikada ni ne igraju. Igračke se kupuju za svaki rođendan, svaki praznik, jer šta drugo treba deci nego još igračaka. I tako nakon određenog vremena, vaša kuća je preplavljena raznim igračkama koje vaše dete ni ne pogleda.

Na drugu stranu, neki roditelji misle da sa igračkama mogu nadoknaditi njihovu odsutnost. Međutim, ni jedna igračka ne može zameniti vreme sa vašom decom. Umesto što im kupujete ne potrebne igračke, vi bi trebalo da se igrate sa njima.

Srećno detinjstvo ne čine igračke

Možda ste primetili da se deca uglavnom uvek najbolje zabave i igraju stvarima koje zapravo i nisu igračke – raznim posudicama, poklopcima, štapićima, i sličnim predmetima.

Deca imaju veliku maštu i mnogo kreativnije razmišljaju od odraslih, zato deci ne trebaju igračke kao igračke da bi se sa njima zabavljali. Previše igračaka čini da deca izgube koncentraciju, da izgube maštu i da na kraju uopšte prestanu da se igraju.

Što nas dovodi do pitanja – koliko igračaka je potrebno za srećno dete?

Šta kažu istraživanja?

Prema raznim istraživanjima, naučnici su zaključili da deci ne treba puno igračaka da bi bila srećna. Istraživanja su pokazala da manje igračaka čine da se deca duže igraju sa njima, dok veliki broj istih narušava kvalitet igre.

Poenta igračaka je da deci podstaknu maštu, kreativnost, logičko razmišljanje, prostornu percepciju itd. Kada deca imaju manje igračaka, oni te igračke koriste na više načina jer upravo koriste maštu i kreativnost.

Dok veliki broj igračaka ometa dečiju pažnju, čini da deca prelaze sa jedne igračke na drugu i tako izgube volju za učenjem, kreativnošću, maštom itd.

Pored toga, deca sa manje igračaka će lakše naučiti da vode računa o njima i nauče da ih više dele sa drugom decom bez svađanja, što naravno poboljšava dečije socijalne veštine.

Kakve igračke su potrebne jednom detetu?

Naravno, ovo sve ne znači da više ne treba ni jednu igračku da kupite vašoj deci, daleko od toga. Ono na šta treba jeste da se zapitate da li mom detetu zaista treba ova igračka – ograničite se, imaj te meru pri kupovini igračaka.

Igračke su veoma bitne za decu tokom njihovog odrastanja jer deca uče kroz igru, upoznaju svet oko sebe, razvijaju kognitivne i motoričke sposobnosti, socijalne veštine i emocionalnu inteligenciju.

Kada kupujete igračke vašoj deci kupujte kvalitetne igračke koje su funkcionalne ili bolje reći multi funkcionalne. Izbegavajte igračke koje sve same rade, igračke oružaja poput pištolja, pa čak i video igrice.

Igračke kao što su balans bicikli, tradicionalnih bicikli, trotineti za decu, roleri, to su igračke koje pospešuju razvoj motorike, fizičku aktivnost, percepciju prostora i boravak na vazduhu. S toga, probajte da kupujte takve i slične igračke.

Kako odabrati dobre igračke?

Pre kupovine igračaka, osim što morate imati meru, takođe je bitno znati kako odabrati dobre i korisne igračke. Za to postoje određeni kriterijumi po kojima kupujete igračke za decu. Ti kriterijumi uključuju uzrast deteta, funkcija i namena igračke, materijal igračaka i još mnogo sličnih.

Naravno, da nećete kupiti igračku za bebe detetu od 12 godina ili obrnuto, ali često se desi da su deca naprednija i da im neke igračke koje po uzrastu odgovaraju njima nisu zanimljive. Zbog toga su ostali kriterijumi poput funkcije i namene, pa čak i materijalu igračaka bitniji.

Manje igračaka srećnija deca

Ono što možemo zaključiti iz ovog teksta jeste da deci ne treba puno igračaka da bi bila srećna. Kada su okružena velikim brojem igračaka deca lakše gube interesovanje za njih, pažnja im je rasuta, a volja da uče i maštaju izgubljena u tom moru igračaka.

Kupujte vašoj deci igračke, ali se ograničite – ne mora dete da dobije svaku igračku koju želi. Možda će vaša deca biti razočarana u početku, ali vrlo brzo će zaboraviti šta su uopšte i hteli.

Poklonite svojoj deci pažnju i posvetite vreme umesto što im kupujete još jednu igračku. Kada odrastu, deca se neće sećati igračaka, ali će se zato sećati svakog trenutka provedenog sa vama – njihovim roditeljima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Velibor Živkov)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here