Renovirate stan? Evo šta sve morate znati pre početka radova!

4
1498

Salonac ili garsonjera, ili neka druga kvadratura stana kad tad dođe na tapet i pojavi se potreba za renoviranje stana. Moderna vremena, pravila kućnog reda, propisi zahtevaju da kada preduzimamo korake u pogledu renoviranja stana poštujemo pravila i da znamo šta nas sve čeka kada se odlučimo za osveženje stambenog prostora.

Ako se pitate kada se radi renoviranje stana, odgovor se nameće – upravo onda kada se vi odlučite za to.

U nastavku ćemo ukazati na neke korake koje treba da ispoštujete kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja u toku samih radova ili po njihovom završetku.

Proverite šta kaže zakon

Pre nego što započnete radove proverite šta se sme, a šta ne sme i kojih pravila se morate pridržavati. Neko možda treba da odobri te vaše zamisli, pogotovo ako se tiču rušenja zidova i pregrađivanja prostorija. Ovo važi kako za vlasnike stanova tako i za one koji su podstanari, pri čemu podstanari imaju dodatnu obavezu da se konsultuju sa svojim stanodavcem u pogledu obima i vrste radova koje žele da izvedu. Za manje radove poželjno je i u duhu dobrog komšije da obavestite ostale stanare o radovima sa preciznom satnicom kada će se radovi na renoviranju i adaptaciji vršiti.

Savet: Ne dirajte noseće zidove ni u snu!

Kud god da kreneš naiđeš i na kupatilo

Čisto, uredno i novo kupatilo u svakom pogledu podiže cenu nekretnine, ali i vaše raspoloženje i ne zaboravite, ugled kod gostiju koji vole da koriste baš vaše kupatilo. Naizgled bezazleno nova daska za wc šolju, novi tuš i crevo mogu činiti vaše kupatilo blistavijim i uglednijim. Da ne govorimo o novoj kadi ili modernijoj tuš kabini ukoliko imate veći budžet na raspolaganju. Nekada i tako bezazlene sitnice kao što su obični prekidači ili ormarići mogu činiti kupatilo lepšim.

Savet: Uvek ima prostora da vaše kupatilo osvežite sa nečim novim, makar to bile i sitnice.

Kuhinja je baš dobra meta za renoviranje

Nova kuhinja, zadovoljna domaćica, mir u kući. Trijada koja je veoma obećavajuća i za koju se vredi boriti. Kod vrednih dama, uvek ima prostora za renoviranje u kuhinji. Da bi vaša vredna dama koja ne izbegava kuhinju bila zadovoljna mora da se nađe novac za renoviranje kuhinje kada je to potrebno. Naravno, ponekad ne mora cela kuhinja da se renovira, ali ormarići, viseći delovi, modularne police mogu uneti novi sjaj u kuhinju.

Savet: Toliko dobrih, inovativnih rešenja čeka vašu novu kuhinju. Potražite pravo rešenje za vas.

Škripi vam parket? Ima rešenja

Kada počnu da vam se lepe delovi parketa za bose noge ili kada počnu da utanjuju pločice parketa pod nogama vreme je za osveženje. Hoblovanje parketa je slaba mera za ovakve probleme. Biće vam potreban dobar parketar sa puno strpljenja da popravi dotrajale pločice. Naravno, u zavisnosti od budžeta i zamena parketa je sasvim realna opcija. Još ako nemate rešeno grejanje možda je baš podno grejanje dobitna kombinacija za vas.

Savet: Parket u stanu nije večan. Rešavajte probleme sa parketom blagovremeno.

Ponestaje vam prostora u stanu?

Možda nije problem u maloj kvadraturi u stanu već u lošem dizajnu i staromodnom nameštaju. Nije zgoreg čuti mišljenje nekog ko se razume u enterijer prostora. Možda dobijete novi prostor koji je čekao da bude oslobođen zbog lošeg odabira nameštaja.

Savet: Menjajte stan ili promenite nešto u rasporedu i strukturi nameštaj.

Imate višak prostorija?

Možda imate neke prostorije koje baš slabo ili nikako ne koristite. Na primer trpezariju u kojoj retko kada jedete. Eto šanse da dobijete novu radnu sobu ukoliko uložite malo vremena i novca u pregrađivanje prostora.

Savet: Ne postoji višak prostora već samo loša namena prostorija.

Slaba struja ili loše svetlo

Ili jednostavno loše rešeno osvetljenje. Ima rešenja. Toliko je noviteta u led rasveti da morate pronaći vremena i dobro istražit šta bi mogli da uradite po tom pitanju. Nove lampe, dodata sijalična mesta, mogu značajno unaprediti vaš prostor da izgleda komfornije i lepše. A i sam prostor deluje prostranije i udobnije ukoliko je stan bolje osvetljen.

Savet: Moderna rasveta može osvetliti vaš životni prostor i učiniti ga blistavijim.

Ključ u ruke

Ne postoji idealan stan ali postoji načini da ulepšate i oplemenite sopstveni životni prostor. Možda je baš renoviranje i adaptacija stana od strane iskusnih firmi koje se time bave po principu ključ u ruke, dobitna kombinacija!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

4 COMMENTS

  1. Svidja mi se ono nazovi pitanje kada se radi renoviranje stana, a kad bi nego kad se skupi neka crkavica, bez para ne moze.

  2. Ja sam resila da renoviram kupatilo, cekam da dodjem sa odmora pa da pocnem sa radovima, nadam se da ce brzo biti gotovo.

  3. Super! Naročito mi se dopalo ono o višku prostorija. To zaista ne postoji, i to je vrlo lako rešivo. Manjak, nažalost, nije…

  4. sam svoj majstor ali smao do prve krivine .. nemoguce je renovirati stan u Beogradu bez majstora osim ako niste i sami majstor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here