Dan Svetog Save obeležen širom Sremske Mitrovice

0
1726

Zbog aktuelnih događaja u Crnoj Gori, ove godine praznik Svetog Save u Sremskoj Mitrovici, obeležen sa posebnim pijetetom.

Gradska uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica, u okviru obeležavanja Školske slave – Svetog Save organizovala je svečanu dodelu Svetosavskih povelja najboljim učenicima.

Komisija za priznanja donela je odluku da ove godine 105 učenika dobije Svetosavsku povelju.

Ove povelje su dobili učenici koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate odnosno osvojili neko od prvog do trećeg mesta na republičkim takmičenjima i od prvog do petog mesta na međunarodnim takmičenjima.

Pored toga, i  Mesna zajednica Sutjeska organizovala je Svetosavski turnir u šahu za decu uzrasta od 7 do 15 godina. Na ovom turniru učešće je uzelo 39 mladih takmičara. Najboljima su uručeni pehari, a svim učesnicima diploma u znak zahvalnosti organizatora.

Savindan je proslavljen i u Mesnoj zajednici „Sava” u znaku obeležavanja 40 godina postojanja ove zajednice.

U prisustvu predstavnika gradske vlasti i građana, Petar Samardžić direktor Agencije za ruralni razvoj čestitao je Savindan žiteljima ovog dela grada ali i svima koji slave.

„Sveti Sava jedna je od najistaknutijih ličnosti u istoriji srpskog naroda i zaista je zadužio ceo srpski narod svojim delima, i kao monah, i kao prosvetitelj, kao književnik, diplomata, naravno kao prvi srpski arhiepiskop i stoga mi posebno drago što je Mesna zajednica „Sava” izabrala upravo Savindan za slavu.” – rekao je Samardžić.

Školska slava, Sveti Sava, obeležena je i u Velikim Radincima. Tradicionalno, u seoskoj crkvi održana je liturgija a najmlađi su recitovali i dobili prikladne paketiće.

Kumstvo je, od Jovane Nikić, preuzela Stanislava Mirosavljević, inače članice Udruženja žena Veliki Radinci, koje su ostalim ženama iz Uduženja u školi lomile slavski kolač. Pored posluženja koje su žene pripremile i ove godine na ovaj dan, obećale su da će renoviranoj školi donirati novu rasvetu.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” i Dnevni boravak „Sunce” i svečano su obeležile školsku slavu koja neguje ime Svetog Save.

Svečanosti su prisustvovali direktor škole Negovan Nikolić, nastavnici/defektolozi škole, zaposleni, roditelji, učenici, načelnik za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić, sveštenik Dalibor Čolić koji je pristupio činu osvećenja slavskog kolača. Sveštenik u svojoj besedi istakao je značaj i veličinu svetitelja čije se ime slavi.

Učenici i nastavnici priredili su prigodan program povodom ove svečanosti i ponosni su na svoju viziju, svoje vrednosti i misiju njihove Škole.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here