„Dani Krančevića“ od 27. do 30. oktobra

0
419

„Dani Krančevića“, manifestacija koja se po prvi put realizuje 2023. godine, biće upriličena u Sremskoj Mitrovici od 27. do 30. oktobra, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Nosioci realizacije jesu članovi mitrovačkog udruženja „Bingo“, uz podršku donatora i prijatelja, pre svega MŠ „Petar Krančevića“ jer se četvorodnevni događaj realizuje s ciljem promovisanja značaja i kompozitorskog stvaralaštva Petra Krančevića.

Pored koncertnih aktivnosti, realizovaće se i dvodnevna Skupština dirigenata Srpske horske asocijacije u konferencijskoj sali hotela „Srem“, kao i Horska radionica za srednjoškolce, koju će voditi Ana Ćosović, dirigentica AKUD-a „Obilić“ iz Beograda, u prostorijama Muzičke škole u Sremskoj Mitrovici.

Festival otvara koncert Muške vokalne grupe „Panonika“ iz Zrenjanina, uz dirigentkinju Zoricu Kozlovački.
Stilski raznovrsnih 18 kompozicija, pisanih na razičitim jezicima, vremenski i geografski udaljene, nacionalno obojene….vibriraju energijom ljubavi, bila ona platonska ili strasna i čine ovaj originalni repertoar izuzetno dinamičnim, emocionalnim i prijemčivim za publiku.

Drugo veče festivala nastupiće kamerni mešoviti hor iz Banja Luke. Kamerni hor „Kerubini“, uz maestra Dušana Uroševića, nastupiće u Sabornom hramu svetog velikomučenika Dimitrija u Sremskoj Mitrovici u 19.30 časova, izvodeći delove Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog, koju je komponovao Vlado Milošević 1940. godine.

Dirigent Dušan V. Urošević (1990) rođen je u Loznici. Osnovne i master studije dirigovanja završio je na Akademiji umjetnosti UNIBL u klasi prof. Branke Radošević Mitrović. Na master studijima komentor mu je bila prof. Dragana Jovanović. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biljane Radovanović Brkanović. Od 2017. godine radi na Akademiji umjetnosti UNIBL na Katedri za dirigovanje, trenutno u zvanju višeg asistenta.

Program koji će izvesti u Sremskoj Mitrovici je sledeći:

  1. Petar Krančević (1869-1919): „Pomjanuh proroka vopijušča“
  2. Petar Krančević (1869-1919): „Svjete tihij“
  3. Vlado Milošević (1901-1990): „Svjete tihij“
  4. Vlado Milošević (1901-1990): „Liturgija sv. Jovana Zlatoustog“
    (Prvi i drugi antifon, Pridite, Svjati Bože, Heruvimska pjesma, Jako da Carja, Dostojno i pravedno jest, Svjat, Tebe pojem, Dostojno jest, Oče naš, Poklikni Bogu sva zemljo, Blagosloven gradi, Budi imja Gospodnje)

Treće i četvrto (završno) veče manifestacije predstaviće se učenici i nastavnici Muzičke škole. U nedelju će, u sali Galerije „Lazar Vozarević“ u 19.00, nastupiti učenici i nastavnici uz različite instrumente, dok će u ponedeljak nastupiti omladinski hor „Krančević“ i tamburaški orkestar „Srem“ od 19.00 sati u koncertnoj sali Visoke škole strukovnih studija „Sirmijum“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovanka Ivanić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here