Deset zanimljivosti koje niste znali o maltezerima

0
946

Danas u svetu postoji mnogo voljenih i negovanih rasa pasa, a preferencije ljubitelja pasa u pogledu toga koji je najbolji kućni ljubimac se razlikuju.

Jedna od rasa koja je definitivno ostavila trag u srcima mnogih je rasa maltezera. Često viđen na izložbama pasa kao jedan od najboljih takmičara, maltezer je poznat po svom prelepom dugom belom krznu, razigranoj i ljubaznoj ličnosti i mnogim drugim osobinama koje svakodnevno ispoljava.

U ovom članku ćemo nabrojati zanimljivosti koje ste možda niste znali o rasi malteških pasa i zašto su oni i danas tako popularni među ljubiteljima i vlasnicima pasa. Hajde da počnemo!

Priča o njihovom poreklu

Za rasu malteških pasa se zapravo kaže da je nastala na ostrvu Malta, koje se nalazi u Sredozemnom moru, iako većina istraživača često locira poreklo rase negde u centralnom mediteranskom regionu sveta.

Ova rasa je jedna od najstarijih koje i danas postoje, jer ima reference koje sežu do oko 500 godina p.n.e. Takođe je navedeno da je Aristotel zapravo prva osoba koja je dala bilo kakvu referencu na ovu rasu, a on ju je nazvao Canis Melitaeus. Od tada, sama rasa je probila svoj put širom sveta, čak i bila deo mnogih kraljevskih porodica i imperija tokom svoje duge istorije.

Iako je ova rasa doživela neke promene tokom svoje istorije, ona je i dalje sigurno jedna od najslađih rasa igračaka koja je danas prisutna u našem društvu.

Često su neustrašivi

Maltezeri su psi neverovatno slatke ličnosti. Uvek su u pokretu, uvek energični i uvek željni upoznavanja novih ljudi i otkrivanja novih stvari. Ovo može biti i blagoslov i prokletstvo u isto vreme, jer ovo čini rasu potpuno neustrašivom. Zbog toga je važno da budno pazite na svoje štene, jer neće imati problema da priđe bilo kojoj životinji, čak i ako rizikuje potencijalnu opasnost.

Obično se ne linjaju

Alergičari, možete odahnuti, jer je maltezer jedna od boljih rasa pasa koje možete da unesete u svoj dom ako ste alergični na pseću perut i dlaku.

Maltezer se, iako ima dug, svilenkast, beli kaput u nekim slučajevima, uopšte ne linja. To je zato što rasa nema poddlaku. Ovo takođe može pomoći pri negovanju, mada je najbolje da ih češljate bar jednom ili dva puta nedeljno kako biste sprečili mršenje dlake.

Takođe je dobro da ih s vremena na vreme odnesete kod grumera, da podšišate dlake koje se formiraju oko lica, da vide kuda idu. Ako ne želite da vodite maltezera u salon za pse, dlaku sa lakoćom možete skratiti i kod kuće.

Oni su moćni skakači

Kao što smo rekli, rasa malteških pasa je neustrašiva i voli da istražuje i otkriva. Imaju intenzivnu energiju, koja im u kombinaciji sa agilnom građom omogućava da budu odlični skakači. Iako izgledaju malo i fino kada jednostavno leže na kauču, ovi psi će učiniti sve što je potrebno da skoče i stignu tamo gde žele.

To može značiti skakanje sa objekta na objekat, skakanje sa visokih mesta i skakanje van vašeg dosega i udobnosti vašeg držanja bez ikakve najave. Takođe bi moglo biti dobro da posebne stvari i dragocenosti držite van njihovog domašaja, kako ih ne bi oštetili.

Frizure maltezera

Iako u svetu postoji dosta maltezera koji imaju dugu i raskošnu dlaku, posebno onih koji se često takmiče na izložbama pasa, većina porodica odlučuje da ošiša psa na kratko. Ovo šišanje često uključuje značajno podrezivanje ili čak brijanje psa, tako da je njegova dlaka bude duga svega par centimetara.

Imali su mnogo različitih imena tokom godina

Iako su danas striktno poznati kao maltezeri, rasa je imala dosta nadimaka tokom svoje istorije. Neka od imena koja su kružila u različitim generacijama uključuju malteškog lavljeg psa, psa Melitaie, malteškog terijera, nežnog španijela, rimskog psa za dame i druge.

Mogu lako zadobiti opekotine od sunca

Kućni ljubimci mogu da izgore na suncu tokom vrelih, letnjih meseci, jednako lako kao i ljudi! Ovo je posebno rasprostranjeno kod maltezera, jer imaju svetlu, bledu kožu koja leži ispod svetlucavog belog krznenog kaputa. To je takođe problem jer maltezeri nemaju poddlaku. Njihova dlaka je tanja, a koža izloženija suncu ako provode mnogo vremena napolju.

Dakle, ako odlučite da dovedete maltezera u vaš dom, vodite računa o bezbednosti ako ste duže vremena na suncu.

Odlični su sa decom i drugim životinjama

Maltezer je jedna od najboljih rasa kada je u pitanju integracija sa decom, velikim porodicama i drugim kućnim ljubimcima. Veoma su druželjubivi, što ih čini savršenim drugarima u igri. Iako su često puni energije kada prvi put sretnu nove ljude, decu ili životinje, na kraju će se smiriti i jednostavno uživati u društvu svih oko sebe. Nećete se plašiti da svoju decu ili druge kućne ljubimce ostavite bez nadzora sa štenetom maltezera, to je sigurno.

Oni su jedna od najmanjih rasa pasa na svetu

Maltezer je popularan zbog svog minijaturnog rasta. Rasa pasa u proseku iznosi teži do 3kg kada dostigne zrelost. Lako ih je poneti sa sobom, ako volite ideju da imate „psa u torbici“, što ih čini veoma raznovrsnom rasom igračaka koju možete imati u svom domu. U svakom slučaju, nema sumnje da ih mali rast i prisustvo čini neodoljivim za toliko ljubitelja pasa širom sveta.

Često se koriste kao terapeutski psi

Maltezer je rasa koja je veoma ljubazna, bez obzira da li je stranac ili njihov omiljeni čovek taj koji ulazi u sobu. Ova naklonost, zajedno sa njihovim malim rastom, mekim krznom i sposobnošću da se opuste u krilu bilo koga koga sretnu, čini ih odličnim terapijskim psima.

U raznim studijama je pokazano da držanje i maženje životinje, posebno psa, može pomoći da se smanji stres, anksioznost i može pomoći da se pojedinac bolje oseća. Zbog toga su maltezeri, zajedno sa nekoliko drugih rasa pasa, korišćeni kao pomoć u terapiji za mnoge koji se suočavaju sa problemima kao što su anksioznost, depresija i slični psihički problemi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here