Deseti Festival pijanizma održaće se od 24 do 26. maja

0
258

U Sremskoj Mitrovici će se u periodu od 24. do 26. maja 2024. godine održati jubilarni 10. Festival pijanizma u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Krančević“ i Umetničkog udruženja Krančević, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Sremska Mitrovica, Gradske uprave za kulturu i sport .

Na ovogodišnjem Festivalu će nastupiti 223 učesnika, što je rekordan broj takmičara, u disciplinama klavir solo, klavirski duo i komplementarni klavir. Takmičari uzrasta od najmlađih do studenata dolaze iz muzičkih škola, Akademija i ustanova iz 37 gradova iz Rumunije, Mađarske, Bugarske Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Značaj Festivala pijanizma ogleda se u tome što doprinosi popularizaciji i promovisanju umetničke muzike, podstiče regionalnu saradnju, ali i razvija toleranciju i duh jednakosti i prijateljstva među mladim učesnicima i učesnicama. Organizovanjem Festivala pijanizma pružase jedinstvena prilika mladim pijanistima i pijanistkinjama, da pod mentorstvom izuzetnih profesora i profesorki, pokažu višemesečni i višegodišnji trud i rad, ali isto tako i da se povežu i sprijatelje sa koleginicama i kolegama iz drugih gradova u Srbiji, kao i drugih država regiona. U svetlu navedenog, Festival ima poseban značaj za Sremsku Mitrovicu.

Članovi žirija su i ove godine renomirani pijanisti i pedagozi: prof. emeritus Vladimir Krpan iz Zagreba, dr Dejan Janković sa Akademije umjetnosti u Banja Luci, spec. Greta Šećerkadić Ganović iz Srednje muzičke škole u Sarajevu, Helena Davidović iz Muzičke škole “Mihajlo Vukdragović” iz Šapca, Predrag Šantek iz Glazbene škole iz Varaždina i mr Dragomir Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu. U cilju proslave jubileja, Festival pijanizma ove godine ima izuzetan broj poklona i novčanih nagrada za najuspešnije takmičare.

Takmičarske lokacije su Galerija „Lazar Vozarević“ i Mitrovačka gimnazija koje su i ove godine otvorila svoja vrata Festivalu pijanizma. Osim takmičarskog dela koji će ocenjivati dva stručna žirija, jubilarni Festival ima i vrlo interesantne koncerte koji će biti održani u Galeriji “Lazar Vozarević”:

– Koncert otvaranja 10. Festivala pijanizma na kome će nastupiti prošlogodišnji laureati, četvrtak, 23. maj, u 19:00 časova;

Klavirski koncert, Milica Zidarić i Jelena Zidarić Zečević, petak, 24. maj, u 20:00 časova;

Klavirski koncert: Omar Halilović, klasa prof. Amsal Ganović, subota, 25. maj, u 20:00 časova;

Koncert laureata 10. Festivala pijanizma, nedelja, 26. maj, u 18:00 časova.

Svi program, kako koncertni, tako i takmičarski otvoreni su za javnost.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here