Destinacije za letovanje za koje mislimo da su previše skupe, a zapravo nisu

0
508

Ako ste ikada sanjarili o egzotičnim destinacijama, ali ste mislili da su one nedostižne zbog visokih cena, vreme je da promenite perspektivu. U modernom dobu, lako podcenjujemo mogućnosti da proputujemo svet, pretpostavljajući da su neka od najlepših putovanja rezervisana samo za one sa dubljim džepom. Za to je kriv i marketing, koji nam često sugeriše da je luksuz sinonim za skupe destinacije.

Ipak, uz malo truda, planiranja i kreativnosti, svako može doživeti nezaboravna iskustva, bez da naruši svoj budžet. U ovom tekstu istražićemo nekoliko destinacija koje su često stigmatizovane kao skupocene, ali koje pravilnim pristupom i odgovornim trošenjem možete posetiti, a da pritom ne ispraznite svoj novčanik.

Da li je rano za planiranje letovanja?

Opšti odgovor je – zavisi. Ako imate određenu destinaciju ili smeštaj u vidu, može biti korisno da što pre rezervišete aranžman kako biste osigurali najbolje uslove i cene. Popularne destinacije brzo se popunjavaju, a rane rezervacije često donose i dodatne popuste.

Sa druge strane, ako još uvek niste odlučili gde biste želeli da provedete letnji odmor, možda biste želeli da sačekate i pratite aktuelne ponude. Često se dešava da se pojavljuju last minute ponude ili specijalne akcije koje mogu značajno uticati na budžet.

Takođe, živimo u doba kada je potrebno pratiti aktuelne informacije o bezbednosnim uslovima na destinacijama koje nas zanimaju, kao i promene u putnim propisima.

Sve ovo sugieriše da je fleksibilnost u planiranju ključna, pa pratite opcije koje vam omogućavaju promene ili otkazivanje rezervacija bez dodatnih troškova.

Predlozi dalekih destinacija koje su bliže nego što mislite

Mnogi sanjaju o dalekim destinacijama poput Tajlanda, Maldiva, ili Havaja, ali često odustaju, jer im se čini da je za takvo putovanje potrebno izdvojiti sumu koja značajno prevazilazi raspoloživ budžet. Istina je da postoje načini da uživate u rajskim plažama i kulturološkim blagodatima tih destinacija, a da ne ispraznite svoj novčanik.

Prvo, obratite pažnju na sezonske popuste i ponude koje čine putovanja pristupačnijim. Ako planirate unapred, možete uhvatiti povoljne cene i avio karata i smeštaja. Razmotrite i putovanje van sezone kada su cene obično niže, a destinacije manje pretrpane turistima. Takođe, neke manje poznate destinacije nude istu egzotičnu lepotu, ali po povoljnijim cenama. Na primer, umesto Maldiva, razmislite o Šri Lanki, koja takođe ima prelepe plaže i bogatu kulturu, ali po nižim cenama. Evo još nekih predloga:

Prvo na listi je Turska, zemlja koja je spoj Istoka i Zapada. Osim što je dom bajkovitih plaža duž obale Egejskog mora, Turska ima raskošnu  istoriju, ukusnu hranu i šarenilo boja na tržnicama. Smeštena na ivici Evrope i Azije, ova zemlja je pravi dragulj koji je dostupan i za naše džepove.

Portugal: Lisabon, Porto, Algarve – tri mesta koja opisuju jednu prelepu zemlju. Portugal ima predivne plaže, bogatu istoriju, ukusnu hranu i prijateljski nastrojene ljude. Cena smeštaja je pristojna, a hrana izvanredna. Probajte tradicionalni bacalhau i uživajte u čaši portvajna. I, naravno, uživajte u bojama i tonovima njihove muzike koji su svuda.

Iako možda zvuči neverovatno, ostrvo Tenerife za ovogodišnje letovanje ima vrlo pristupačne aranžmane koji će zadovoljiti i najstroži budžet. Hoteli, apartmani i hosteli nude raznolike opcije za svakog putnika. Plaže poput Playa de Las Teresitas pružiće vam osećaj kao da ste stigli na Karibe, a da pritom niste morali proći kroz dugu i skupu proceduru.

Gruzija, zemlja koja će vas osvojiti svojom gostoljubivošću i prelepim pejzažima. Tbilisi, Sveti Nino, Kazbegi samo su neka od neobičnih, a čarobnih mesta za posetu. Cena smeštaja je pristupačna, a hrana i vino su nezaboravni. Preporuka za hranu je hachapuri, tradicionalno gruzijsko jelo, i uživanje u jedinstvenim ukusima lokalnih vina.

Maroko, zemlja kontrasta, prepuna boja, mirisa i zvukova. Ovde ćete doživeti spoj tradicije i modernog, a cene smeštaja i hrane su vrlo povoljne. Svi se zaljube u šetnju uskim ulicama Medine u Marakešu, a istraživanje pustinje Sahara na kamili i uživanje u autentičnim marokanskim specijalitetima je nešto što se ne propušta.

Naravno da se na našem putnom radaru nalazi i Tajland. Zemlja osmeha, egzotičnih plaža i šarenih hramova. Iako zvuči kao destinacija za bogate, cene smeštaja i hrane su iznenađujuće povoljne. Zamislite sebe kako šetate Pijacom u Bangkoku, probate raznovrsnu hranu na uličnim tezgama ili se opuštate na belim plažama Puketa. Ovo ne mora da bude  san, već realnost na dohvat ruke.

Vijetnam je zemlja koja će vam oduzeti dah svojom lepotom i bogatom kulturom. Od netaknutih plaža do fascinantnih gradova, ova destinacija je raj za istraživače. Ako volite hranu, pripremite se za eksploziju ukusa – pho, banh mi, spring rolnice, samo su početak. Put do Vijentnama je skup, ali ako ga isplanirate na vreme, ne mora biti tako. Na samoj destinaciji je mnogo povoljnije nego u Srbiji, što se cena tiče.

Meksiko nije samo za bogate turiste. Osim poznatih letovališta, ova zemlja krije i manje poznate dragulje sa prelepim plažama i fascinantnom kulturom. Put do Meksika može biti iznenađujuće pristupačan, a iskustvo nezaboravno. Već sada pronađite avio karte povoljno ili aranžman u turističkim agencijama, mnoge od njih nude opciju plaćanja na odloženo.

Pitanja koja treba postaviti sebi pre putovanja

  • Koliko mogu izdvojiti za putovanje? Postavite realan budžet koji uključuje troškove avionskih karata, smeštaja, hrane, prevoza i aktivnosti.
  • Koja destinacija odgovara mom budžetu? Brojni regioni su poznati po pristupačnosti, pa istražite destinacije koje su budžet-friendly.
  • Da li sam fleksibilan sa datumima putovanja? Fleksibilnost može rezultirati jeftinijim putovanjem, jer možete iskoristiti povoljne cene u određenim periodima.
  • Kako mogu uštedeti na smeštaju? Razmotrite alternativne opcije, poput hostela, Airbnb-a ili kuća za iznajmljivanje.
  • Da li je javni prevoz dovoljan ili mi je potreban rent-a-car? Procenite troškove prevoza i odlučite da li vam je potrebno iznajmljivanje vozila.

Da, Srbija jeste prelepa zemlja, ali ponekad je lepo proširiti horizonte i doživeti čuda drugih krajeva planete. Važno je samo pažljivo planirati, istraživati opcije i biti otvoren za nova iskustva. Putovanje nije privilegija, već pravo koje možemo prilagoditi svojim mogućnostima. Nadamo se da smo vam pomogli u odluci.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here