Koliko je zdrava prava indijska hrana

0
743

Indijska hrana odavno je prešla granice zemalja širom sveta i postala sastavni deo ponude mnogih restorana. Često se podrazumeva da ćete u meniju pronaći makar jedno jelo inspirisano indijskom kuhinjom i njenim sastojcima. Pored toga, mirisni začini i hrana spremana na indijski način postali su redovan izbor obroka u domovima, bez obzira na to da li se radi o porodičnom ručku ili druženju sa prijateljima.

Međutim, da li ste se nekada zapitali koliko su zdravi svi začini i sastojci koji se koriste za pripremu indijskih jela? Čak i da vam ovo pitanje do sada nije palo na pamet, sigurno ćete se nekada sresti sa sličnom nedoumicom. Zbog toga ćete u ovom tekstu saznati nešto veoma zanimljivo i korisno o indijskoj hrani i o tome da li je i koliko zdrava i korisna za organizam.

Za početak, dobra vest je da je izbor indijskog specijaliteta u restoranu ili kod kuće zdrava opcija za ručak ili večeru.

Tradicionalno jelo koje potiče iz Indije u isto vreme će vam pružiti uživanje u mirisima i ukusu, ali i dati dovoljno energije i hranljivih sastojaka. Naravno, pod uslovom da je pravilno pripremljeno, sa pažljivo biranim namirnicama.

Nastavite da čitate tekst i saznaćete zbog čega u svoj jelovnik treba da uvrstite najpoznatija indijska jela.

Povrće i mahunarke

Pre nego što pređemo na hranljiva svojstva indijskih začina, počećemo od činjenice da ova hrana u originalnim receptima sadrži mnogo povrća i mahunarki. Dakle, ne radi se o modifikovanim zdravim varijantama nekih specijaliteta, jer oni to već jesu. Restorani indijske kuhinje ponudiće vam širok spektar jela sa sočivom, pasuljem i svežim povrćem koje je u svakoj varijanti najbolji izbor za zdrav obrok.

Mnogi regioni u Indiji zapravo imaju vegetarijansku kuhinju. Razlog za to leži u činjenici da je meso u ovim krajevima izuzetno skupo, ali i jela bez mesa su tamošnjim stanovnicima omiljena i idealna vrsta obroka.

Indijski specijaliteti bez mesa preselili su se i u druge krajeve sveta, tako da predstavljaju pravo osveženje za organizam koji svakodnevno konzumira meso i mesne prerađevine.

Mlečni proizvodi takođe nisu uobičajeni sastojak indijske kuhinje. Dakle, kada u restoranu želite da probate originalno indijsko jelo, birajte ono bez mesa i mlečnih proizvoda i sa što više povrća. Samo na taj način ćete osetiti pravi šmek indijske hrane, a u isto vreme pojesti nešto zdravo i izuzetno hranljivo.

Sveži sastojci i indijska hrana

Jedna od ključnih tajni posebnog ukusa indijske kuhinje je to što se ovde sve priprema od nule. Pored toga što su povrće i meso sveži, ovo se odnosi i na prelive i sosove koji su neizostavni u specijalitetima poreklom iz Indije. Naravno, uvek je moguće kupiti gotov sos u supermarketu, ali on će biti sa visokim sadržajem masti i šećera. To nije originalno indijsko kuvanje i takve sosove nećete okusiti u pravim restoranima indijske hrane. Iako znaju da će za pripremu potrošiti mnogo vremena i truda, vrhunski kuvari su uvek spremni da za idealan specijalitet naprave originalne sastojke i na taj način održe reputaciju restorana u kome rade.

Začini

O ovoj temi mogao bi da se napiše jedan poseban i opširan tekst. Verovali ili ne, postoji širok spektar zdravstvenih benefita koje imaju začini poreklom iz Indije. Sada ćemo spomenuti samo neke, jer je zaista nemoguće nabrojati ih sve u jednom pasusu.

Kari je prava riznica minerala poput mangana, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa, bakra, cinka i selena. Bogat je i vitaminima K, E i B grupe. Predstavlja mešavinu više od 30 začina koji blagotvorno deluju i regenerišu čitav organizam.

Kurkuma je kao začin sama po sebi čudo. Ima niz zdravstvenih prednosti – od ublažavanja tegoba sa varenjem preko rešavanja kožnih problema pa sve do lečenja artritisa i prevencije Alchajmerove bolesti.

Kardamom pomaže kod stomačnih problema, ublažava gorušicu i loš zadah. Smatra se da je odličan za jačanje imuniteta, a u toku su istraživanja o tome kako može pomoći u sprečavanju raka kože.

Seme senfa daje energiju i snagu. Preporučuje se za rešavanje problema sa astmom, artritisom i protiv bolova u mišićima.

Dakle, ukoliko ste ljubitelj prave indijske hrane, sada znate i njene hranljive vrednosti, odnosno koliko je dobra za zdravlje. Nažalost, postoje mnogi modifikovani recepti u kojima se hranljivi indiski začini koriste za pripremu brze i nezdrave hrane. Najbolje bi bilo da izbegavate takva jela, jer vam osim dodatnih kilograma i gubitka energije ne mogu doneti niša dobro. Potražite prave indijske specijalitete i uživajte u bogatstvu njihovih ukusa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here