Dijabetološka nega i zaštita – sada dostupne svima!

0
803

U Srbiji od dijabetesa boluje čak oko 770.000 pacijenata, što Srbiju svrstava u zemlju sa visokom stopom obolelih od ove bolesti.

Kako bi se zdravstvena nega i zaštita učinili dostupnim svima, na platformi DokTok za besplatne online konsultacije dostupni su brojni lekari i stručnjaci, a povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, 14. novembra, ova platforma organizuje i online događaj na kom će se govoriti o prednostima ovakog načina komunikacije sa lekarom i to iz ugla stručnjaka dr Ljiljane Milovanović, koja će tom prilikom odgovarati na sva vaša pitanja.

Pandemija virusa Covid-19 opteretila je zdravstveni sistem u Srbiji, ali i prilično otežala neophodnu redovnu kontrolu pacijenata obolelih od dijabetesa. S obzirom na povećani rizik osoba obolelih od dijabetesa od zaraze ovim virusom, redovna kontrola i kontakt sa lekarom, uz regulaciju šećera, postali su ključni, a putem telemedicine sada i dostupni ovim pacijentima.

U proteklih godinu i više dana, koliko traje pandemija, gotovo svaka treća osoba koja je preminula od posledica Covid-19 imala je loše regulisanu šećernu bolest. Tokom pandemije se pokazalo i da su osobe s dijabetesom, ukoliko je šećer u krvi loše regulisan, imale 6 puta veći rizik da zbog korone budu hospitalizovane u poređenju sa onim pacijentima koji nisu imali dijabetes. Dakle, i tokom pandemije ispostavilo se da su redovne kontrole i dobra glikemija ključni za ove pacijente, te su prilike za konsultacije sa lekarom online putem postale od nemerljivog značaja za osobe sa dijabetesom, kako bi imali mogućnost da kontrolišu svoju bolest i na taj način spreče njene komplikacije.

Stručnjaci ističu da redovni pregledi, uz mogućnost online konsultacije sa lekarom na platformi kao što je DokTok, mogu doprineti boljoj edukaciji bolesnika o preporukama za ishranu, a omogućavaju i bolji uvid lekara u regulisanost šećerne bolesti i mogućnost otkrivanja prvih simptoma vezanih za hronične komplikacije, kao što su poremećaji vida, trnjenje u rukama i nogama, povišen pritisak i simptomi kardiovaskularnih problema.

“Dijabetes ima veći rizik za razvoj i lečenje infekcija bilo kojim agensom, pa tako i Covid-om. Svaka infekcija redukuje već smanjeni imunitet pacijenta dijabetičara, a Covid pandemija sa više aspekata, zbog straha, oslabljenog kretanja, povećanog unosa hrane, ređe kontrole parametara bolesti i nemogućnosti dolaska kod nadležnog lekara po savet za korekciju terapije”, ističe dr Ljiljana Milovanović, subspecijalista endokrinolog i lekar aktivan na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok.

Ona dodaje i da se ovim pacijentima nivo šećera u krvi konstantno povećava, te se terapija mora prilagođavati ili menjati prema aktuelnom stanju pacijenta, a online putem to je moguće u realnom vremenu.

Kako bi oboleli od dijabetesa dobili odgovore na svoja pitanja, ali i upoznali se sa prednostima online konsultovanja sa lekarom, upravo povodom Svetkog dana dijabetesa, u organizaciji DokTok platforme, na njihovom Instagram profilu 13.11. u 12h, održaće se online događaj “Dijabetološka nega i zaštita sada dostupne svima”, gde će dr Ljiljana Milovanović govoriti i odgovarati na sva vaša pitanja. Ukoliko i vi imate pitanja ili nedoumice na ovu temu i želite da čujete mišljenje dr Milovanović, svoja pitanja možete slati putem kanala DokTok društvenih mreža.

Podsećamo da na DokToku možete potpuno besplatno i iz udobnosti svog doma konsultovati stručnjake na ovu i sve druge zdravstvene teme, kao i za besplatnu psihološku podršku. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i preuzmite svoje zdravlje u svoje ruke!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Snežana Jovanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here