PRINC FILIP otkrio spomenik KRALJICI MARIJI u Inđiji

0
847

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu, grad je dobio spomenik posvećen kraljici Mariji. Spomenik je podignut na inicijativu građana ove sremske opštine, a postavljen je u parku koji nosi kraljičino ime.

Spomenik je, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, otkrio praunuk Kraljice Marije, princ Filip Karađorđević, a ceremoniji prisustvovali građani Inđije, predstavnici Vojske Srbije i autonomne pokrajine Vojvodine.

Drugu godinu zaredom Mitrovdan smo proveli u Inđiji. Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu i ove godine je, uprkos kiši, obeležen veoma svečano. Zahvalan sam rukovodstvu opštine Inđija što su podržali inicijativu građana, omogućili postavljanje spomenika Kraljice Marije i priredili divnu svečanost. Srbija je država koja se sa ponosom seća svojih velikana, među kojima je na žalost, veliki broj onih koji su decenijama bili obavijeni velom zaborava. Moja prabaka, Kraljica Marija, bila je samo jedna u nizu takvih, obzirom da se u narodu pamti kao “najvoljenija srpska kraljica” – poručio je princ Filip prilikom otkrivanja spomenika.

Autorka spomenika kraljici Mariji je Jelena Božović Đorđević, a spomenik je postavljen u parku koji nosi ime kraljice Marije u neposrednoj blizini spomenika Kralju Petru I.

U Kulturnom centru Inđija priređen je kulturno-umetnički program koji je sve prisutne podsetio na podvige i besmrtno delo naših predaka u Prvom svetskom ratu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here