Dovitljivi Sremac CELE ZIME GREJE 230 KVADRATA A POTROŠI SAMO 100 EVRA! Evo i kako!

2
2924

Janko Turčan iz Stare Pazove izazvao je veliko interesovanje građana Srbije kad je rekao da za celu zimu na grejanje ne potroši više od 100 evra a greje skoro 230 kvadrata! On je pronašao svoj način kako da saseče troškove grejanja na koje neki mesečno daju koliko on za celu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grejanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grejanja na fosilna goriva.

On je u video-klipu Agromedije otkrio i da se greje na sojinu slamu pa tako za celu grejnu sezonu potroši samo 100 evra. Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame – kaže Janko na video-snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu. Na pitanje koliko kvadrata greje, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za celu zimu ne dođe ga više od 100 evra.

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu a u kući mu je uvek 21,5 stepeni.

Kad porodično idu, kaže, na svečare, termostate podešava tako da, kad sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2 sata popodne do sutra do 2 sata popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Kao jedini nedostatak ove vrste grejanja, Janko kaže da moraš da imaš uslova i prostora za držanje tih bala koje moraju da budu na suvom. Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više, a kaže može da se namesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio pre više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 evra jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci celu balu. I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao ali kaže da je sojina slama ubedljivo najbolja jer najbolje greje, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Agromedija)

2 COMMENTS

  1. gledao,jutros u jutarnjem programu RTV VOJVODINA 1… SMEŠNO… Moj KOMŠIJA IMA PEĆ ZA DVE BALE… OVAJ JE AMATER,,, AL PLATIO JE REKLAMU…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here