Drugostepeni sud PONIŠTIO presudu otmičarima dečaka zbog PROPUSTA sudije MILICE CVEJIĆ!

0
2023

Apelacioni sud u Novom Sadu poništio je prvostepenu presudu Višeg suda u Sremskoj Mitrovici, po kojoj su proglašeni krivim Marko Jovišić (57), njegovi sinovi Lazar (21) i Nikola (19), kao i Aleksa Mrđa (21) iz Stare Pazove, zbog otmice maloletnog Petra M. (15) iz Stare Pazove. Kao razlog da postupak počne iznova navodi se činjenica da je sudija koja je vodila proces i tokom istrage odlučivala o produženju pritvora tada osumnjičenima, što po zakonu nije dozvoljeno.

Otmica dečaka koja je podigla Srbiju na noge, trebalo bi da dobije epilog na ponovljenom suđenju, koje najverovatnije počinje u martu 2023. godine.

Početkom februara ove godine Viši sud u Sremskoj Mitrovici osudio je na ukupno 28 godina zatvora četvorku koja je bila proglašena krivom za otmicu tada trinaestogodišnjeg dečaka. I to Marka Jovišića na 10 godina zatvora, njegovog sina Lazara na sedam, Aleksu Mrđu na šest i najmlađeg Jovišića, Nikolu, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio maloletan, na pet godina maloletničkog zatvora.

Kako je tada rekla sudija Milica Cvejić, obrazlažući presudu, tokom ovog sudskog procesa utvrđeno je da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, da su bili svesni šta rade, kao i da su na taj način hteli da pribave materijalnu korist od roditelja dečaka koji u Staroj Pazovi važe za imućnu porodicu.

Nakon čitanja presude sudija Cvejić se osvrnula i na izjave koje su okrivljenih izneli u svoju odbranu, pa je navela da je Markova neosnovana, da nije priznao izvršenje ovog krivičnog dela, iako ga je Petar prepoznao kao izvršioca. Njegov stariji sin Lazar, koji je priznao krivicu, branio se da je došlo do nesporazuma, što je sudsko veće odbacilo.

Sudsko veće je utvrdilo da je okrivljena četvorka maloletnog Petra držala u zatočeništvu 20 sati i da je bilo pitanje kada će tražiti novac.

„Oni su hteli da otmu i Petrovog starijeg brata Aleksandra, ali nisu uspeli u tome, a cilj im je bio da iznude od porodice dečaka što veći otkup. Gledajući slike prostorije u Belegišu, vidi se da su oni sve to planirali. Dečaka su vezali za neku spravu, gde je on visio na plafonu“ – rekla je sudija Cvejić, ukazujući na to da četvorka kod sebe nije imala nijedan mobilni telefon, kako ih policija ne bi locirala.

Kako je navedeno u optužnici, Marko, njegov stariji sin Lazar i najmlađi sin Nikola, ali i Lazarev prijatelj Aleksa, 27. oktobra 2019. oteli su Petra, pola sata pre ponoći u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi. Dečaka su ubacili u automobil „punto“, a onda ga atarskim putevima odvezli u napuštenu vikendicu, gde su spremali plan kako i koliko da traže otkup za dečaka.

Sudski proces u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici trajao je godinu i po, a promenilo se i nekoliko sudija. Došlo je i do objedinjavanja slučaja, tako da se u istom postupku sudilo i najmlađem Jovišiću, koji je u to vreme imao 17 godina.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here