Kako prepoznati i izlečiti kataraktu?

0
2218

Jedno od najčešćih oboljenja kod osoba starijih od 70 godina je upravo oboljenje oka poznato pod imenom siva mrena ili katarakta. Ako vas zanima kako se ovo stanje manifestuje, kako se leči ili kako se preventivno deluje na njega – u tekstu koji sledi donosimo odgovore upravo na ta pitanja.

Siva mrena ili katarakta je gusto, zamagljeno područje koje se formira u sočivu samog oka. Katarakta počinje onda kad proteini u oku formiraju grudvice i na taj način sprečavaju sočivo da šalje oštru sliku do oka, odnosno do mrežnjače. Mrežnjača funkcioniše tako što pretvara svetlost koja ide kroz sočiva i stvara signale.

Nakon toga, signale šalje do optičkog nerva koji ih prenosi do mozga. Katarakta se razvija polako dok ne počne uticati na vid. Postoji mogućnost da se razvije na oba oka, ali i ako se to desi, uglavnom ne dolazi u isto vreme. Siva mrena ili katarakta se češće javlja kod starijih ljudi. Jedno istraživanje je pokazalo da čak više od polovine ljudi do osamdesete godine razvije kataraktu ili se podvrgne operaciji katarakte u Sjedinjenim Američkim Državama.

Siva mrena – uzroci

Postoji nekoliko uzročnika koji povećvaju rizik da se javi siva mrena, a samo neki od njih su:

Prekomerna proizvodnja oksidanata, tačnije molekula kiseonika koji su promenili hemijski sastav zbog svakodnevnog života
Pušenje
Ultraljubičasto zračenje
Dugotrajna upotreba steroida i ostalih lekova
Određena oboljenja poput dijabetesa
Traume i Terapija radijacijom

Katarakta – vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta sive mrene, a obično se deli po tome gde u oku i na koji način se razvila katarkta. I po tome ih možemo deliti na:

Nuklearna siva mrena koja se stvara u sredini sočiva i uzrokuje da jezgro ili centar postanu žute ili smeđe boje.
Kortikalna siva mrena je klinastog oblika i formira se oko ivica samog jezgra.
Kapsularna siva mrena se formira puno brže od druge dve vrste i utiče na njen zadnji deo sočiva.
Kongenitalna siva mrena koja je prisutna pri rođenju ili se formira tokom prve godine bebinog života. Javlja se mnogo ređe od ostalih vrsta koje su uzrokovane godinama.
Sekundarna siva mrena obično nastaje kao posledica upotrebe određenih lekova i to najčešće onih koji se koriste za lečenje bolesti kao što su glaukom i dijabetes.  Isto tako, upotreba steroida ponekad može dovesti do toga da se razvije katarkta.
Traumatska siva mrena nastaje nakon povrede oka, a može proći i nekoliko godina prije nego što se pojavi.
Radijacijska siva mrena može biti posledica zračenja u tretmanu protiv kancerogenih oboljenja.

Katarakta – simptomi

Kao što smo već ranije spomenuli, siva mrena ili katarakta se razvija jako sporo, a to obično znači da su simptomi jedva primetni. Postoji velika mogućnost da nećete primetiti ništa sve dok ne počne da vam blokira svjetlost, a tada se mogu javiti simptomi poput:

Vida koji je zamagljen ili mutan.
Kratkovidnost (kod starijih osoba)

Promjene u načinu na koji vidite boje
Problema sa noćnom vožnjom
Problema sa odsjajem tokom dana
Dvostruke slike na području oka koje je zahvatila katarakta
Problema sa naočarima za vid ili kontaktnim sočivima koji ne pomažu onako kako bi trebalo.

Katarakta – lečenje

Nakon uspostavljanja tačne dijagnoze, vaš lekar će vam dati određenu terapiju za lečenje katarakte. Ako je moguće vid korigovati pomoću naočara ili uz kontaktna sočiva, doktor će vam propisati dioptriju, a ukoliko to ne pomogne i ukoliko siva mrena nastavi da vam stvara probleme u svakodnevnom životu, možda će vam biti potrebna operacija.

Operacija katarakte se preporučuje onda kada vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput vožnje automobila ili čitanja postane problem, ali i kada siva mrena počne da ometa terapiju za neke druge probleme koje imate sa očima. 

Jedna hirurška metoda koja je poznata pod nazivom fakoemulzifikacija podrazumeva upotrebu ultrazvučnih talasa pomoću kojih se razbija sočivo i uklanjaju komadi koji bi mogli smetati. Pored ove postoji i ekstrakapsularna operacija koja podrazumeva uklanjanje zamućenog dela sočiva kroz dugi rez na rožnjači.

Nakon operacije, intraokularna sočiva se postavljaju tamo gdje su bila prirodna sočiva. Operacija uklanjanja sive mrene je uglavnom bezbolna, veoma bezbedna, predstavlja trajno rešenje za probleme sive mrene i ima visok stepen uspešnosti. Ukoliko sve ide po planu, operacija uklanjanja katarakte ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, nakon čega bi trebalo da se odmorite i „dođete sebi“ od anestezije, a to obično traje od 30 minuta do pola sata.  U većini slučajeva pacijenti, nakon operacije, kući idu istog dana. 

Što se tiče perioda oporavka nakon što se operiše katarakta on bi trebalo da bude kratak i lagan, sve dok se pridržavate saveta koje vam je dao vaš oftalmolog.  Trebalo bi da obezbedite sebi prevoz jer sigurno nećete biti u stanju da vozite odmah nakon operacije. Nakon zahvata trebalo bi da dobijete zaštitne naočare i da se odmorite nekoliko sati nakon dolaska kući.

Nakon skidanja zaštite sa oka moguće je da vid bude malo zamućen, ali to ne bi trebalo da vas zabrinjava jer je potrebno određeno vrijeme da se vaše čulo vida navikne na uklanjanje katarakte i privikne na intraokularna sočiva kojima je zamenjeno prirodno sočivo. Tokom perioda adaptacije moguće je da se jave smetnje u vidu koje kratko traju. Trajanje oporavka zavisi od osobe do osobe – kod nekih se vid izoštri u potpunosti kroz par sati, a kod nekih su potrebne jedna do dvije sedmice.

Postoje li prirodni lekovi za lečenje katarakte?

Kad je u pitanju katarakta i lečenje katarakte, jedini proveren način za trajno rešenje ovog problema jeste da se katarakta ukloni hirurškim putem. Da biste na neki način usporili širenje upalnog procesa i ostalih rizika možete promeniti neke životne navike koje su uvek dobra opcija.

Jedite više voća i povrća jer metabolizam uključuje i proces koji se naziva oksidacija, a koji može izavati oštećenje tkiva u cijelom telu, a tako i u očima. Komponente koji se nazivaju antioksidanti utiču na ove procese, sveže voće i povrće je bogato antioksidantima.

Izbegavajte masnu, industrijski prerađenu hranu jer su istraživanja pokazala da su konzumiranje masne i prerađene hrane i katarakta usko povezani. Ova hrana, takođe, doprinosi gojaznosti i mnogim drugim bolestima pa bi u svakom slučaju trebalo da je izbegavate. Jedite više ribe i morskih plodova bogatih omega 3 masnim kiselinama koje mogu biti od koristi kad je zdravlje vaših očiju u pitanju.

Nekoliko istraživanja pokazalo je i da uzimanje minerala i suplemenata mogu biti od pomoći, ali u svakom slučaju operacija katarakte je nejefikasnije rešenje koje će trajno rešiti ovaj zdravstveni problem.

Da li je moguće sprečiti pojavu sive mrene?

Da biste smanjili rizik od pojave sive mrene treba da usvojite neke dobre navike:

Zaštitite oči od UVB zraka, tako što ćete nositi naočale za sunce.

Redovno odlazite na preglede kod oftamologa.

Prestanite pušiti.

Jedite što više voća i povrća.

Održavajte zdravu telesnu težinu.

Ukoliko imate dijabetes ili neka druga hronična oboljenja, redovno se kontrolišite i uzimajte terapiju. Siva mrena ili katarakta, ukoliko se ne leči, može dovesti do slepila, a iako često prestane da se razvija sama od sebe, sama od sebe se ne može smanjiti niti povući. 

Hirurško uklanjanje katarakte je veoma česta procedura i efikasna je u čak 90% slučajeva.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(dr Bojan Kozomara)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here