DRAGANA TOMAŠEVIĆ: Moj grad sa mnogo starog

0
5386

O svom rodnom gradu, za naš portal govorila je srpska atletska takmičarka u bacanju diska Dragana Tomašević. Dragana nam je otkrila svoje viđenje i „najslađe“ detelje Sremske Mitrovice.

Po čemu pamtite svoj grad?

Svoj grad pamtim po tome što kao kraj ima sve. Ima i ravnicu, i brdo, reku, nešto novo, a mnogo više starog. Sremska Mitrovica je jedno lepo mesto sa dugom istorijskom tradicijom i kulturom.

Koja mesta najviše volite da obilazite?

Kao dete, najviše sam volela da odlazim u „park“. Mesto koje smo mi kao deca tako zvali, mesto gde se danas nalazi atletski stadion. Mesto na kojem sam najveći deo svog detinjstva provodila u igri i druženju. Šetnja kejom pored reke Save pruža mir i opuštanje.

Kao reprezentativka Srbije u atletici, kako komentarišete ulaganje u sport i sportska dešavanja u Sremskoj Mitrovici, u odnosu na ostale srpske gradove?

Sremska Mitrovica kao grad sporta dosta sredstava ulaže u svoje sportiste, popularizaciju sporta, kao i u organizaciju različtih sportskih dešavanja. Svakako da je to i jedan od razloga zbog kojih sam ostala u gradu od samog početka svoje sportske karijere, pa sve do danas.

Da li volite noćni provod u Vašem rodnom gradu i gde ste najčešće izlazili? Opišite nam jednu ludu noć u Sremskoj Mitrovici.

Nisam ljubitelj noćnih provoda i izlazaka. Mnogo vremena provodim na pripremama, putovanjima i takmičenjima. Svako slobodno vreme koristim da provedem sa svojom porodicom i meni dragim ljudima. Da naučim nesto novo, usavršavam se i završavam studije…

Šta zamerate Sremskoj Mitrovici i da li biste nešto promenili?

Možda mala zamerka koju imam, a je ta što Sremska Mitrovica kao grad nema bioskop.

Kada biste imali priliku da ugostite stranca u svom rodnom mestu, koja mesta biste mu pokazali?

Sremska Mitrovica ima dugu istorijsku tradiciju jos iz doba Rimskog Carstva. Anticki grad Sirmium koji se nalazio na teritoriji danasnje Mitrovice bio je prestonica Rimskog Carstva. Još iz tog doba ostali su ostaci koje bi svakako pokazala svakom gostu. Tu je Carska Palata iz doba starog Rima, dosta lokaliteta sa iskopinama. U samo centru grada nalaze se ostaci antičke rimske prestonice, sacuvane građevine, barokne i klasističke arhitekture, fasade… U letnjem periodu organizuju se jako lepe manifestacije kao sto su Festival besedništva, Mitrovačko leto i Festival folklora – „Srem folk fest“.

 

Srbija Danas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here