Ishrana u trudnoći

0
1741

Kako bi obezbedila svoje uobičajne potrebe, kao i potrebe fetusa, trudnica mora da unosi dovoljno hranljivih materija. Osnovne preporuke za pravilnu ishranu koje se odnose na opštu populaciju važe i u trudnoći, ali su nutritivne potrebe povećane. One zavise od uzrasta, telesne mase, fizičke aktivnosti, ali i od zdravstvenog stanja trudnice.

Sasvim je normalno da se u trudnoći apetit povećava,ali to ne znači da trebate da jedete za dvoje. Pored dovoljnog energetskog unosa, veoma je važno i koje namirnice unosite.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

U trudnoći se povećavaju potrebe za određenim vitaminima i mineralima (kalcijum, gvožđe,folna kiselina). Gvožđe je od esencijalne važnosti za trudnice.Unosite hranu koja je bogata gvožđem,kao što je crveno meso, riba, žumance, mahunarke, zeleno lisnato povrće,jezgrasto voće. Najbolji izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, sardine, jezgrasto voće, zeleno lisnato povrće. Folnu kiselinu je najbolje unositi u vidu suplemenata, kako bi se izbegao rizik da se ne unese dovoljno putem hrane zbog toga što se folna kiselina lako gubi iz namirnica pod dejstvom visokih temperatura, svetlosti i kisele sredine. Folati se nalaze u zelenom lisnatom povrću, paradajzu, jetri, voću, žumancetu.

Veliki broj trudnica se u nekom periodu graviditeta susreće sa opstipacijom(zatvor). Kako bi se prevenirala opstipacija potrebno je obezbediti svakodnevni unos dijetalnih vlakana, kao i dovoljno tečnosti.

Mučnina i povraćanje predstavljaju česte simptome rane trudnoće. Za prevenciju mučnine i povraćanja se savetuju češći manji obroci,bez jakih mirisa i začina. Takođe može da pomogne i konzumiranje mlečnih napitaka, voćnih sokova kao i pahuljice, žitarice, tost.

Takođe se i gorušica često javlja u toku trudnoće. Najizraženija je u poslednja tri meseca.

U trudnoći, unos hranljivih materija treba da omogući normalnu funkciju organizma žene, rast i razvoj fetusa i formiranje energetskih rezervi u obliku depoa masnog tkiva. Nedovoljan energetski unos je po fetus najnepovoljniji u prvom trimestru trudnoće. Žene koje su i u trudnoći veoma fizički aktivne treba da unose dodatnu količinu energije. S druge strane, ima žena koje su u toku trudnoće malo aktivne, pa potrebe tih trudnica mogu biti i manje nego što su bile pre trudnoće.

Posebno trebaju obratiti pažnju one trudnice čije se aktivnosti svode na sedenje i ležanje. Tada se obazrivo planira unos energije, jer postoje svi uslovi da se kao posledica poremećene energetske ravnoteže javi gojaznost.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here