Državna revizija POTVRDILA da je bilo PREKOMERNE SEČE na Fruškoj gori

1
2332

Željno smo iščekivali izveštaj državnih revizora. Njime je potvrđeno ono što mi tvrdimo u poslednje dve i po godine kroz naše analize – netransparentno poslovanje Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora, nesavestan rad, što se sve vidi u nalazima Državne revizorske institucije, kaže Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore. Ona ukazuje da je DRI obelodanio i „izvesnu malverzaciju koja se desila sa eko kampom Stražilovo“.

Državna revizorska institucija kontrolisala je pravilnost poslovanja Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora u delu koji se odnosi na javne nabavke za 2019. i 2020. godinu i obračun i naplatu naknade za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka za 2020. godinu.

Revizori su utvrdili brojne nepravilnosti u oblasti javnih nabavki i naplate naknada, ali i u kod ustupanja prava upravljanja nad šumskim zemljištem eko kampa Stražilovo preduzeću koje ga koristi u – nešumske namene.

Javne nabavke se sprovode upravo na način kako je navedeno u izveštaju – sa dosta propusta. Dobar deo nepravilnosti je suštinske prirode – biraju se dobavljači koiji ne ispunjavaju uslove konkursa“, ukazuje Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Veoma je, navodi, bitno što je DRI ustanovio da su urađene i prekomerne seče. To je utvrđeno poređenjem dokumentacije o sklopljenim ugovorima sa izvođačkim projektima i planovima koji su sastavni deo ugovora.

Došlo se do cifre koja je i nas frapirala. Dozvoljeno je +/- 10 odsto prekoračenja seča šuma u odnosu na izvođački projekat koji se radi na bazi osnova gazdovanja šumama. Imamo prekoračenja u četiri radne jedinice između 15 odsto i 370 odsto! U proseku, to je preko 60 odsto prekoračenja obima seče. U tom javnom preduzeću naravno da nisu imali adekvatan odgovor na pitanje revizora da to dokumentuju“, navodi sagovornica.

Zašto je to tako? Obrazloženje je, kaže, bilo da je to uobičajeno i da oni u telefonskom razgovoru sa šumarsko-lovnom inspekcijom dogovore, odnosno dobiju neku saglasnost.

Međutim, oni moraju da imaju tu saglasnost, dokumentaciju da je ta inspekcija bila i dala saglasnost, ali takvu dokumentaciju – nemaju. To nas je najviše zainteresovalo u izveštaju DRI“, navodi Dragana Arsić.

Dalje, navodi, javno preduzeće nema uspostavljenu proceduru planiranja, praćenja i kontrole javnih nabavki, a nemaju i proceduru naplate naknada za korišćenje zaštićenog područja prirode od strane raznih korisnika. Sve to, ističe, nanosi štetu javnom preduzeću.

„Isto tako intersantna je još nešto što je DRI obelodanio – u pitanju je izvesna malverzacija koja se desila sa eko kampom Stražilovo. To je područje nacionalnog parka koje je dato kao šumsko zemljište na korišćenje privatnoj firmi u nešumske svrhe. Za to nemaju saglasnost i to je protivzakonito“, ističe ona.

Kako objašnjava, eko kamp Stražilovo projekat je donatorski finansiran 2012. godine u okviru projekta održivog razvoja Nacionanog parka.

„Taj eko kamp nije smeo biti otuđen na ovaj način – da se da privatnom licu bez ugovora o zakupu. Tako je oštećeno i samo javno preduzeće i država“, ističe Arsić.

Na pitanje ima li nade da JP Nacionalni park Fruška gore ove nepravilnosti ispravi u roku od 90 dana kao što im traži DRI, Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore odgovara da – nije optimista.

„Moramo da verujemo, ali nisam optimista, tim pre što je v.d. generalnog direktora već četiri godine na toj poziciji što je i revizor konstatovao. Ne mogu da gajim veliki optimizam, ali je jako dobro što imamo u javnosti ovaj izveštaj i što je to na neki način potvrda našeg aktivističkog rada u prethodne 2,5 godine, jer smo tvrdili da imamo nesavesno gazdovanje i upravljanje javnm dobrom. Epilog ćemo videti“, poručila je Dragana Arsić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(N1)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here