LUDILO! Dok Hrvatska svojata Nikolu Teslu, Srbija obnavlja kuću Bana Jelačića

1
1105

Kako saznaje 021.rs, za rekonstrukciju kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu biće izdvojeno 11,7 miliona dinara. Rok za izvođenje radova je 90 dana, a radi se o poslu koji će izvesti Zavod za zaštitu spomenika kulture i Nacionalni savet Hrvatske nacionalne manjine (Hrvatsko nacionalno vijeće – HNV), koja je od prošle godine vlasnik kuće na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu. 

Tenderom je posao pripao grupi ponuđača koju čine „Ornament-investinženjering“ i „Ninković company“ iz Beograda, „Granit – Liješće“ iz Sremske Mitrovice i „Prima idea“ iz Novog Sada, a koja se jedina javila na javnu nabavku. Radi se o preduzećima koja nekoliko godina unazad na tenderima dobijaju posao rekonstrukcije fasada starih zdanja u pograđu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada.

Pomenimo da su fasada i krov ove kuće u Nazorovoj 3 (ugao sa Beogradskom) već bili obnavljani, a sada će uslediti uređenje enterijera, odnosno radovi na delu instalacija, podova, stolarije i grejanja. 

Prema specifikaciji radova, u kući u kojoj se rodio ban Jelačić biće zamenjeni oštećeni delovi elektroinstalacija uz protivpožarne instalacije, biće uvedeno grejanje na gas, saniran deo zidova, podova i plafona koji su devastirani uticajem vlage, zamenjen dotrajali malter, reparirana ulazna vrata i rešetke atrijuma.

Takođe, biće restaurirani prozori i vrata, proverena ispravnost ventilacionih otvora, zamenjene podne obloge, okrečeni zidovi i plafoni. Hrvatsko nacionalno veće je svečano preuzelo kuću u pograđu prošle godine nakon 17 godina dugog postupka otkupa koji je Srbija finansirala sa 700.000 evra. Vijeće kućom upravlja preko Fondacije „Spomen dom bana Josipa Jelačića“.

Podsećanja radi, u oktobru prošle godine, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman prisustvovali su u Petrovaradinu svečanom otvaranju spomen doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Tada je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao spremnost i odlučnost kad je reč o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(021.rs)

1 COMMENT

  1. Срби у Хрватској живе све горе, усташе једва чекају да зарате да истерају и оно мало Срба што је остало. Док у Србији хоће опет братство са њима, док они нама увек нож у леђа, први и други светски рат и деведесете, никада се наш народ неће опаметити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here