Dvorac u Golubincima povezao Betovena i Karađorđa

0
4173

Plavokosa lepotica Žanet, koja se udala za kapetana Karla fon Greta, pisala je iz dvorca Šlos u Golubincima pisma čuvenom kompozitoru Ludvigu van Betovenu, a on je njoj odgovarao stihovima.

Završetkom decenijske rekonstrukcije, čuveni dvorac Šlos u sremskom selu Golubinci, podignut za potrebe visokih oficira austrougarske vojske u 18. veku, uskoro će biti uvršten u kulturnu ponudu Vojvodine i Srbije i pretvoren u muzej sa školom i umetničkim radionicama.

U budućem etno-muzeju biće predstavljene i uspomene na prvu ljubav Ludviga van Betovena, lepu Žanet i njena pisma iz Šlosa, kao i bista Karađorđa, koji je boravio u dvorcu posle propasti Prvog srpskog ustanka.

Dvorac Šlos menjao je namenu kroz istoriju i u više navrata bio pred rušenjem. Obnova objekta kao spomenika kulture od velikog značaja počela je pre 13 godina sredstvima Ministarstva za kulturu i opštine Stara Pazova, da bi se povremeno ukljičivao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu – kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U obnovu dvorca započetu 2004. i prekidanu više puta, do sada je uloženo oko pola miliona evra. Prema projektima mitrovačkog Zavoda obnovljena je krovna konstrukcija, zaustavljena vlaga koja je pretila da ugrozi objekat, sređena fasada.

Imamo puno dobrih ideja, dvorac Šlos može imati više namena, jer je isključivo kao muzej finansijski neodrživ. Dvorac će biti pretvoren u muzejski prostor i atrakciju za turiste sa dodatnim sadržajima. U pregovorima smo za fakultet, školu stranih jezika i umetničke radionice, ali se čeka završetak obnove enterijera, za šta nedostaje 10 miliona dinara. Opštinski budžet je preopterećen, pa očekujemo pomoć Ministarstva kulture, koji je i do sada finansirao najveći deo radova. Nadamo se da će do kraja godine Šlos sinuti punim sjajem – kaže Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

Za istoriju Šlosa vezuje se i zanimljiva priča iz života Ludviga van Betovena. Prema pisanim izvorima, njegova prva ljubav bila je lepotica Žanet, u koju se kompozitor zaljubio još pre njene udaje. Prve godine braka, Žanet i njen muž boravili su u Šlosu, odakle je Žanet Betovenu poslala i novogodišnju čestitku, a on njoj stihove. Pisma se čuvaju u Betovenovom muzeju u Bonu.

Vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović boravio je u Šlosu posle sloma pobune 1813. sa porodicom. On je tu stigao posle boravka u Zemunu i manastiru Fenek.

Posle par meseci otišao je u Petrovaradinsku tvrđavu.

(S. P./foto: FilminSerbia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here